facebook.com

LOŠA NAVIKA Trećina mladih Amerikanki povremeno puši cigarete

Najnovije istraživanje je dokazalo kako oko trećine mladih Amerikanki puši cigarete, a ovisnost nije jako izražena, jer cigarete puše u malim količinama i samo neke dane u tjednu, piše livescience.com.

 

  • Oko 20 posto svih žena u istraživanju i 60 posto trenutnih ovisnica spadau u skupinu ‘light pušača’ koje kroz dan zapale pet ili manje cigareta

 

Istraživanje je obuhvatilo veliki uzorak od 9 700 mladih žena u dobi od 18 do 25 godina. Oko 30 posto su pušačice, 28 posto ih je prestalo pušiti, dok 41 posto nikad nije bilo podložno ovoj ovisnosti. Oko 20 posto svih žena u istraživanju i 60 posto trenutnih ovisnica spadau u skupinu ‘light pušača’ koje kroz dan zapale pet ili manje cigareta. Oko 70 posto ispitanica iz te ‘light skupine’ tvrdi kako ne puši svaki dan.

“Osobe iz ove skupine ne identificiraju se kao pušači i lakše raspozanju visoke rizike po zdravlje koje sa sobom nosi ova navika. Važno je ovu skupinu upoznati kako su i male količine duhana štetne”, rekla je Carole Holahan iz Odjela za kineziologiju i zdravstveno obrazovanje sa Sveučilišta Texas u gradu Austinu.

Ističe se kako je skupina ‘light pušača’ isto podložna srčanim i plućnim problemima, raku te depresiji i stresu.

Komentiraj