Lorde uz novi album objavila i EP na maorskom jeziku

EP pod nazivom ‘Te Ao Mārama’ sadrži pet pjesama koji se nalaze i na trećem studijskom albumu Lorde,  ‘Solar Power’, otpjevanih na autohtonom jeziku Aotearoa odnosno Novog Zelanda kako ga zovu Maori.

Na EP-u ‘Te Ao Mārama’ Lorde pjeva pjesme s albuma ‘Solar Power’  poput naslovne, ‘Stoned at the Nail Salon’ i ‘Fallen Fruit’ na jeziku Maora. Sav prihod od EP-a, na kojem također nastupaju kolege novozelandski glazbenici Marlon Williams i Bic Runga, otići će u dobrotvorne organizacije Forest and Bird i Te Hua Kawariki Charity Trust sa sjedištem u Novom Zelandu.

U objavi za obožavatelje Lorde je objasnila da je u procesu stvaranja albuma ‘Solar Power’ shvatila da “velik dio mog sustava vrijednosti oko brige i slušanja svijeta prirode dolazi iz tradicionalnih maorskih principa. Postoji riječ za to u te reo: kaitiakitanga, što znači„ skrbništvo ili briga za nebo, more i kopno”. Nisam Māorka, ali svi Novozelanđani odrastaju s elementima ovog svjetonazora. Te ao Māori i tikanga Māori veliki su dio nas zbog čega ljudi koji nisu odavde nazivaju našu zemlju čarobnom. Znam da sam netko tko na neki način predstavlja Novi Zeland na globalnoj razini, a samo stvaranje albuma govori o tome odakle sam, pa mi je bilo važno da mogu reći: ovo nas čini ovakvima kod nas dolje.”

U istom obraćanju obožavateljima pjevačica je otkrila da će u idućih 48 sati sav prihod od prodaje EP-a ići organizaciji za reproduktivnu ravnopravnost iz Teksasa Lilith Fund.

Lorde bi trebala 2022. godine nastupiti i u Hrvatskoj i to u Šibeniku na Tvrđavi sv. Mihovila 22. lipnja.

 

 

Komentiraj