Lord Byron je bio najpoznatiji engleski romantičar: ‘Jedno jutro sam se probudio i otkrio kako sam slavan’

Dana 22. siječnja 1778. godine rođen je jedan od najpoznatijih pjesnika iz razdoblja romantizma – George Gordon Byron. Proslavio se svojom zbirkom pjesama “Putovanje Childea Harolda”. S navršenih deset godina Byron nasljeđuje naslov svog prastrica te postaje Lord Byron. Školovao se na Cambridgeu, točnije pohađao je Trinity College gdje je zapao u velike dugove te je vodio buran ljubavni život, što sa ženama, što s muškarcima.

Svoju prvu zbirku pjesama objavio je 1807. godine. Kritičari, osobito oni iz Škotske, nisu bili nakloni njegovoj poeziji. Kao odgovor na loše kritike, godine 1809. Byron izdaje drugu zbirku pjesama u kojoj napada stavove engleske literarne zajednice.

Iste godine je Byron diplomirao te nakon fakulteta odlazi u Portugal i na Bliski istok na dvije godine. Iskustva i doživljaji s putovanja inspirirali su njegovo djelo Putovanje Childea Harolda iz 1812. godine zbog kojeg postaje priznati pjesnik u Engleskoj. Byron je postao toliko omiljen i slavan da su se njegov stil pisanja, odijevanja i ukus počeli imitirati, a Byron je izjavio: ‘Jedno jutro sam se probudio i otkrio kako sam slavan.’

Komentiraj