LORA VIDOVIĆ: Ni nakon dva mjeseca nema informacija o splitskom Domu umirovljenika

Još nije razriješeno je li bilo propusta u Domu za starije i nemoćne u Splitu, premda je od izbijanja zaraze prošlo dva mjeseca, upozorava pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ističući novi problem: štićenici još uvijek ne smiju izlaziti iz Doma, što na njih “izrazito negativno” utječe.

“Iako je od pojave koronavirusa u Domu za starije i nemoćne u Splitu prošlo dva mjeseca, a od posljedica zaraze preminulo 19 korisnika, još uvijek nije razriješeno je li u postupanju nadležnih tijela bilo propusta”, podsjetila je pučka pravobraniteljica u posljednjem izvješću.

“Iako smo odmah zatražili njihova očitovanja te unatoč proteku vremena, požurnicama i zakonskoj obvezi dostave informacija, još uvijek od Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nismo zaprimili izvješća inspekcijskih nadzora”, podsjeća pravobraniteljica.

U izvještaju, koji je ured ombudsmana objavio u utorak, ističe se i kako su se korisnici pravobraniteljici pritužili da još uvijek, usprkos općem popuštanju mjera karantene, ne smiju napuštati Dom.

“Od Doma u Splitu zatražili smo i očitovanje o slobodi kretanja korisnika, koji su nam se pritužili da, iako su pokretni, imaju vlastiti ulaz i nisu zaraženi koronavirusom, ne smiju izlaziti iz Doma, već samo naizmjence i pod nadzorom zaposlenika šetati po dvorištu. Ovakvo ograničenje nije ukinuto ni nakon popuštanja mjera diljem zemlje, uključujući i dozvolu posjeta domovima za starije, ponovni rad ugostiteljskih objekata i trgovačkih centara ili dolazak velikog broja turista nakon otvaranja granica”, upozorava ured pučke pravobraniteljice.

Pritom se podsjeća kako “zabrana izlazaka izrazito negativno utječe na korisnike, posebno nakon više od dva mjeseca potpune izolacije od vanjskog svijeta, a sasvim je izvjesno da će za posljedicu imati njihovu dodatnu društvenu isključenost”.

Ured pravobraniteljice dodao je kako “ispitne postupke provodi i nakon pritužbi na način organizacije posjeta u drugim domovima u Hrvatskoj”.

Komentiraj