LORA VIDOVIĆ “Baš u tih 120 minuta je nestalo struje i tih snimki nije bilo”

Gošća Točke na tjedan televizije N1 bila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Nije prvi put da vi i predsjednica imate dijametralno suprotne informacije o pitanju postupanja policije prema migrantima – dobivate i iste informacije na terenu?

“Na terenu smo često, tijekom prošle i ove godine imali smo oko 15 različitih postupaka i obilazaka. I Tovarnik i Trilj i Bajakovo, i Duga Resa, Cetingrad i Karlovac – i mnoge postaje granične policije, mjesta gdje se iregularni migranti, tražitelji međunarodne zaštite, kreću – mi obilazimo. Informacije koje imamo s terena su neposredne.”

Razgovarate i s migrantima i s policajcima?

“Da. U posljednje vrijeme policijski službenici nisu ovlašteni govoriti, davati informacije o detaljima koje ih pitamo. Nemamo pristup predmetima jer je policijski službenik zadužen za njih, na primjer, na godišnjem odmoru.”

Je li riječ o tom jednom slučaju ili ih je bilo više?

“To je bio posljednji slučaj. Ali, primjerice, jedino što su policijski službenici meni osobno prošle godine u Donjem Lapcu bili ovlašteni reći je – migrantska kriza je u tijeku, mi postupamo sukladno nadležnostima.”

Neki vam prebacuju da primjedbe koje dobijete uzimate zdravo za gotovo – kako ih provjeravate?

“Sigurno ih ne uzimam zdravo za gotovo. Zato što o tome otvaramo ispitni postupak, te informacije dostavljamo MUP-u i od njih tražimo da se očituju o tome što je u konkretnom slučaju učinjeno.”

Za koliko je takvih primjedbi MUP vama potvrdio da postoje prekršaji?

“Što se tiče postupanja u kontekstu migranata – niti jednom. MUP, čini se, zdravo za gotovo, piše – bez argumenata, ulaženja u detalje – da se određeni događaj nije dogodio, da ga nemaju u evidencijama. Čak i kada smo imali konkretno vrijeme i mjesto i na licu mjesta tražili uvid u termovizijsku kameru, baš u tih 120 minuta je nestalo struje i tih snimki nije bilo. Ono što nedostaje je neovisna, učinkovita istraga koja uzima u obzir sve informacije razmjerno. Za sad to nismo vidjeli.”

DORH tvrdi da ste objavili tajne informacije?

“DORH tvrdi da sam ugrozila tajnost i učinkovitost istrage. Tajnost nisam mogla ugroziti jer nisam znala da se istraga uopće vodi i objavila sam isključivo informacije iz svog rada. Što se tiče učinkovitosti – upravo da ne bude narušena, sve sam informacije dostavila samo DORH-u, a ne MUP-u. Nakon objave kroz medije smo saznali da je MUP o tome informirao Odbor za unutarnju politiku i vanjsku sigurnost još početkom lipnja. Žao mi je što ministar to nije znao. Anonimnom prijavitelju mogu reći samo da nije poslao papir u prazno, da sam napravila sve što sam mogla da učinim ono što je tražio. Ja ne mogu zaustaviti ovakva postupanja policije na granici, kakva god ona bila, ali ako ćemo svi šutjeti, tonut ćemo još dublje – važno je reći da ću ga štititi znala ili ne znala njegovo ime jer to je pitanje sigurnosti svih nas.”

Predsjednica kaže da hrvatska policija ne prelazi granicu sile u hrvatskim i europskim zakonima – gdje je granica sile?

“Dvije su različite situacije. Jedno je odvraćanje po šengenskom zakonu – obeshrabrivanje prelazaka koji nisu na službenom graničnom prijelazu i to se događa bez kontakta. Ništa, piše u šengenskom zakonu, ne smije uskratiti pravo iregularnog migranta, migranta, na traženje međunarodne zaštite po međunarodnom europskom i domaćem pravu. Ako zatraži azil, o tome se mora voditi postupak. ‘Pushback’ nije odvraćanje u užem smislu. To je svako vraćanje bez obzira na lokaciju, gdje dolazi do prisilnog vraćanja bez pravnog lijeka.”

Komentiraj