LORA 2 Zahtjev optuženog Bungura za izuzeće Sudskog vijeća, predsjednika suda

Ivo Cagalj/PIXSELL

Odvjetnik Vinko Burazer, koji u slučaju Lora 2 brani trećeoptuženog Emilija Bungura, optuženog za ratni zločin, predao je u četvrtak Županijskome sudu u Splitu Bungurov zahtjev za izuzeće Sudskog vijeća u tom postupku i zahtjev za izuzeće predsjednika splitskoga Županijskog suda.

“Unatoč višestrukim prigovorima i pritužbama na nezakonito vođenje postupka, Sudsko vijeće, njegov predsjednik i predsjednik Županijskoga suda dosad su se oglušili na istaknute prigovore te je njihovo izuzeće jedini način da se sudski postupak dovede u okvire zakonitosti i ustavnosti kaznenog postupka”, tvrdi se u zahtjevu podnesenom Županijskom sudu u Splitu. Kako se navodi u zahtjevu, predsjednik Sudskog vijeća Vladimir Živaljić, kao sudac tijekom pripremnog ročišta u postupku Lora 2, podneskom branitelja Burazera upozoren je 10. srpnja 2015. na nepravilno vođenje tog postupka na štetu Bungura.

Također se navodi da se u kaznenom postupku Lora 2 Sudsko vijeće pod predsjedanjem Živaljića nije očitovalo na prijedlog obrane okrivljenika Bungura za obustavu kaznenog postupka od 11. rujna 2014. “glede kaznenog postupka po zakonu koji nije bio na snazi u navodno inkriminirano vrijeme 1992. godine”, to jest da je kazneni postupak vođen po zakonu koji, kako stoji u zahtjevu, i nije zakon jer nije donesen na sjednici Hrvatskoga sabora niti je predsjednik države uredbom proglasio da stupa na snagu. U zahtjevu za izuzeće Sudskog vijeća za članove vijeća Davora Svalinu i Stanka Grbavca navodi se da su sudili u “istovrsnom kaznenom postupku protiv Bungura u slučaju Lora 1 te da zato ne mogu sudjelovati u Lori 2. Razvidno je da su suci i Sudsko vijeće ‘nepodesni’ za nastavak suđenja Bunguru i drugima u tom kaznenom postupku te se predlaže da ih ukloni od obavljanja sudske dužnosti , stoji u zahtjevu Bungurove obrane za izuzeće Sudskog vijeća u slučaju Lora 2.

U istom zahtjevu traži se izuzeće Županijskoga suda u slučaju Lora 2 , jer kako se ocjenjuje, sud “krši ustavno-pravni poredak RH i ljudska prava Emilija Bungura” u kaznenim postupcima Lora 1 i Lora 2. Odvjetnik Bungur također je Županijskome sudu u ime Bungura podnio prijedlog da se objedine kazneni postupci Lora 1 i Lora 2 jer su razlozi u pravomoćno završenom kaznenom postupku Lora 1 i kaznenom postupku Lora 2 „iste naravi“. U oba kaznena postupka optuženi su isti okrivljenici po istom zakonu, a protiv njih su istaknuti i isti svjedoci. U oba kaznena postupka Bungur i drugi optuženi su za isto inkriminirano razdoblje i u istome mjestu izvršenja kaznenog djela, navodi se u prijedlogu Podsjeća se da je Bungur 28. kolovoza predao zahtjev za obnovu kaznenog postupka Lora 1, pravomoćno završenog presudom (šest godina zatvorske kazne), ali taj zahtjev “do danas nije riješen“.

 

  • Emilio Bungur godinama je bio u bijegu, ali je nedavno uhićen u Šibeniku i priveden u splitski zatvor Bilice, a zatim premješten u zagrebački zatvor Remetinac na izdržavanje šestogodišne kazne na koju je osuđen zbog ratnog zločina nad civilima u slučaju Lora 1.

 

Sudski postupak u slučaju Lora 2 počeo je jučer, a nastavit će se u petak, 11. rujna. Optužnica splitskog ŽDO-a tereti petoricu bivših hrvatskih vojnih policajaca (Tomislav Duić, Tonči Vrkić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić) za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Vojno-istražnom zatvoru Lori počinjen od ožujka do kolovoza 1992.

Komentiraj