LORA 1 Izvanraspravno vijeće Županijskog suda obustavilo izdržavanje kazne Emiliju Bunguru

Ivo Cagalj/PIXSELL

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu donijelo je odluku kojom se obustavlja izdržavanje šest godina zatvorske kazne Emiliju Bunguru, na koju je osuđen u postupku Lora 1,  te se taj postupak vraća u početnu fazu istrage, ali njegova će obrana podnijeti žalbu na tu odluku jer njome nije ukinuta presuda iz postupka Lora 1, doznaje se od Bungurova odvjetnika Vinka Burazera.

“Danas sam poštom dobio pismeni otpravak, to jest rješenje vijeća Odjela za suđenje u predmetima ratnih zločina splitskoga Županijskog suda od 14. prosinca u kojem me se izvješćuje da je to vijeće prihvatilo prijedlog Županijskoga državnog odvjetništva (ŽDO), iznesen na sjednici istog dana, da se Bunguru obustavi izdržavanje zatvorske kazne i da se postupak Lora 1 vrati u fazu istrage”, rekao je Burazer u petak navečer za Hinu.

Po njegovim riječima, vijeće je istodobno s obustavljanjem izdržavanja zatvorske kazne Bunguru i vraćanjem postupka Lora 1 u fazu istrage Bunguru odredilo jednomjesečni pritvor za novu istragu u slučaju Lora 1.

“Jednomjesečni pritvor Bunguru za novu istragu protiv njega počeo je teći 14. prosinca, dakle na dan kad je vijeće Odjela za suđenje u predmetima ratnih zločina donijelo rješenje koje je meni poštom stiglo 18. prosinca, ali on je još u zatvoru u Glini iako bi već trebao biti u Splitu kako bi se pripremao za saslušanja u novoj istrazi za postupak Lora 1”, rekao je Burazer.

Odvjetnik Burazer također je rekao kako je i Bungur u zatvoru u Glini u petak dobio isto rješenje iz splitskoga Županijskog suda po kojem mu se obustavlja izvršenje kazne.

Po Burazerovoj ocjeni, takvo rješenje Optužnog vijeće pozitivan je pomak za Bungura, ali nedovoljan jer on više nije ni osuđenik ni okrivljenik nego osumnjičenik.

“Mi ćemo podnijeti žalbu na takvo rješenje vijeća jer smo nezadovoljni što Bunguru nije ukinuta kazna od šest godina iz postupka Lora 1, a trodnevni rok za podnošenje žalbe istječe nam u ponedjeljak do 24 sata”, rekao je Burazer.

  • Po njegovu tumačenju, u fazi nove istrage doći će do propitivanja Bungura pred Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu i na Županijskom sudu “o pravnim i činjeničnim osnovama sumnje u počinjeno kazneno djelo ratnog zločina”.

“To znači da se kazneno djelo ne može propitivati po zakonu koji je bio na snazi u inkriminirano vrijeme 1992. godine, odnosno ne može biti obavljeno propitivanje po zakonu koji nije zakon prema Ustavu Republike Hrvatske, a po kojem je Bungur osuđen”, ustvrdio je Burazer.

On vjeruje da će u novoj fazi istrage dokazati da su grubo kršena ljudska prava Emilija Bungura i ostalih iz skupine u postupku Lora 1 u kojem su oni stavljeni izvan zakona, što traje već 15 godina.

Krajem lipnja ove godine policija je uhitila Emilija Bungura, koji je godinama bio u bijegu, te ga je odvela na izdržavanje kazne.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu 2009. godine podignulo je optužnicu za Loru 2 (ratni zločin protiv ratnih zarobljenika) u kojoj su osim Bungura još četvorica osumnjičenika.

Njih petorica bili su obuhvaćeni i slučajem Lora 1 (ratni zločin protiv civila ) u kojem su osmorica vojnih policajaca ukupno osuđena na 53 godine zatvora.  Pravomoćna presuda u slučaju Lora 1 donesena je 2006. godine na splitskome Županijskom sudu, a 2007. godine potvrđena je i presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Komentiraj