Zadarski župan Božidar Longin u ponedjeljak je, nakon sastanka Stožera civilne zaštite s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina postradalih u poplavama, rekao kako će odluku o proglašenju elementarne nepogode ostaviti za kraj tjedna.

“Jedan od razloga je da nam ni prognoza ne ide u prilog, jer već za utorak najavljuju velike padaline, a zemlja je već zasićena vodom, pa podzemne vode u nekoliko općina još izbijaju. Drugi razlog je da svi građani županije dobiju dovoljno vremena da se mogu pripremiti i podnijeti zahtjeve za naknadu štete. Po sadašnjim prognozama tih zahtjeva, na žalost, neće biti malo. I treće, ono što je najbitnije, mi iz ove situacije sami ne možemo izaći, štete su puno, puno veće nego se u prvom trenutku činilo, iz razgovora s gradonačelnicima i načelnicima proizlazi da prelaze milijardu kuna”, rekao je Longin.

Dodao je da se do sljedeće sezone infrastrukturno moraju obnoviti svi cestovni pravci u županiji, više od 20 srušenih mostova te plaže, pogotovo u ninu, gdje nije ostala niti jedna. “Već danas ćemo uputiti pismo premijeru i Vladi gdje ćemo sa saborskim zastupnicima, gradonačelnicima Nina i Zadra do kraja tjedna, dok prikupimo sve okvirne štete, otići na jedan ozbiljan razgovor i vidjeti kako i u kojem periodu to sanirati”, najavio je, kako prenosi Zadarski.hr.

Longin je istaknuo i kako je trgovački centar Supernovadosta oštećen, te će niti zatvoren nekoliko mjeseci.

Komentiraj