EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Londonska podzemna željeznica paralizirana štrajkom

Milijuni Londonaca pogođeni su u ponedjeljak novim štrajkom u gradskoj podzemnoj željeznici, najnovijom epizodom u nizu košmarnog početka zime za britanske putnike suočene s brojnim društvenim pokretima.

Najstarija podzemna željeznica na svijetu, otvorena 1863., gotovo je u cijelosti paralizirana od nedjelje navečer. Većina postaja prve zone u središtu britanskog glavnog grada trebala bi ostati zatvorena i samo bi nekoliko vlakova trebalo voziti u ponedjeljak prije povratka u normalu koji se očekuje u utorak ujutro.

Londonci su morali ostati kod kuće i raditi dislocirano ili su primorani voziti se prepunim autobusima, na biciklu ili u automobilima stvarajući brojne prometne čepove u glavnom gradu.

Londonska podzemna željeznica prevozi oko 4,8 milijuna putnika dnevno.

Sukob koji truje odnose između Londonskog prometa (TFL) i sindikata već niz mjeseci odnosi se na ukidanje radnih mjesta i šaltera na postajama predviđeno u okviru modernizacije mreže.

Štrajkaši osuđuju posebno ukidanje blagajni na postajama koje zamjenjuju automati.

Po dva sindikata koja su pozvala na štrajk, više od 800 radnih mjesta “ključnih za sigurnost na postajama” ukida se a obećanja o novim radnim mjestima ne zadovoljavaju.

Od 2014. već je organizirano nekoliko štrajkova kojim se osuđivalo reforme uvedene na inicijativu bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona.

Komentiraj