London se sprema na nove mjere uoči ‘teške zime’

Od subote u Londonu stupaju na snagu nove, strože mjere kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, rekao je u četvrtak gradonačelnik Sadiq Khan.

“Virus se jako brzo širi u svakom kutku našeg grada”, rekao je gradonačelnik pred 25 članova gradske skupštine.

Nova ograničenja od ponoći s petka na subotu brane milijunima ljudi da se sastaju u zatvorenom prostoru s ljudima iz drugih domaćinstava.

To se odnosi na domaćinstva, kao i na prostore poput pubova i restorana.

“Nitko ne želi još više ograničenja, ali smatramo da je to neophodno kako bi se sačuvali životi Londončana”, dodao je Khan.

Stanovnicima Londona također se savjetuje da, ako je ikako moguće, izbjegavaju javni prijevoz.

“Londončanima moram reći da je pred nama teška zima”, rekao je gradonačelnik Khan.

Okupljanja na otvorenom ograničena su na šest ljudi.

S novim mjerama, britanska prijestolnica je na drugoj od tri razine sustava upozorenja od covida-19.

Nekoliko gradskih četvrti posljednjih je dana premašilo prag od 100 novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika.

Khan, laburisti i nekoliko zdravstvenih stručnjaka zagovaraju ponovno uvođenje karantene u cijeloj zemlji, no premijer Boris Johnson se za sada drži sustava s tri razine upozorenja na covid-19.

Novi sustav ima tri stupnja upozoravanja, “srednji”, “visoki” i “veoma visoki”, ovisno o širenju virusa, što će odrediti mjere koje će se lokalno primjenjivati.

U Britaniji je dosad umrlo 43.245 ljudi, najviše u Europi, a zaraženo je više od 657.000 ljudi.

“Stvari će prvo ići na lošije, prije nego krenu na bolje”, rekao je ministar zdravstva Matt Hancock. “Ali znam da slijede sjajnije nebo i mirnije more – da će genijalnost znanosti pronaći put  a dotad moramo biti složni”.

Britanska odluka znači da će dva najbogatija europska grada – London i Pariz – živjeti neko vrijeme u sjeni restrikcija dok se drugi val koronavirusa ubrzano širi Europom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će od subote u Parizu i nekim drugim većim gradovima biti na snazi noćni policijski sat.

To znači da će se od ovog vikenda od 21.00 do 6.00 sati u više velikih francuskih gradova – Parizu, Marseilleu, Lyonu, Montpellieru, Lilleu i Toulouseu – restorani, barovi, kazališta i kina zatvarati u 21.00 sat.

Tijekom dana život se ne bi trebao znatnije promijeniti.

Komentiraj