Goran Stanzl/PIXSELL

LONDON Odobrena istraga protiv Todorića

N1 doznaje da je napokon stiglo odobrenje koje je Tužiteljstvo čekalo iz Londona kako bi moglo potpuno provesti dvije istrage protiv Ivice Todorića.

Riječ je o istragama u slučaju Nexus i one koja se odnosi na sale-leaseback ugovore između Agrokora i američkog nekretninskog fonda.

Ivica Todorić mogao bi uskoro biti ispitan baš kao što je bio ispitan u slučaju Agrokor nakon što je izručen iz Londona. Jer gotovo 5 mjeseci od kada je suglasnost zatražena, i nakon požurnice, sredinom travnja stigao je odgovor iz Londona.

Todorić se nije htio odreći prava po kojem za svaki novi postupak London treba dati suglasnost, a njegovi odvjetnici kažu – ne znaju da je ona stigla. Ipak, tužitelji su ih obavijestili da će se tamo održati ročište.

“Čak su nas i pozvali da damo svoje sugestije, ili pitanja i da će dio obrane, da imamo to pravo i da će to biti prezentirano sudu u Londonu.”, pojašnjava jedna od odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković.

Istovremeno, bliži se rok od godinu i pol za kraj jedne od najkompliciraijih i najskupljih istraga ikad. Za 10 bi dana istraga trebala biti gotova, nakon čega bi za eventualno pisanje optužnice tužiteljstvo onda imalo još tri mjeseca. A da bi do toga došlo, potrebno je složeno vještačenje koje je povjereno poljskoj tvrtki.

Međutim, vještačenje još nije stiglo – no obrane kažu imaju neslužbenu informaciju da bi do kraja svibnja trebalo biti u spisu.

“I tek tada ćemo moći znati kakvi su rezultati i šta kaže to vještačenje. Ali to ujedno i znači činjenicu da taj rok neće biti ispoštivan, međutim radi se o instruktivnom roku o kojem ne ovisi sudbina tog spisa”, kaže Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Ivana Crnjca.

Dakle, kada bi rokovi i bili prekoračeni istraga protiv Todorića, njegovih sinova i još 12 jednostavno se nastavlja. Bilo je već takvih slučajeva. A u tom slučaju obrane bi se mogle obratiti sudu.

“Vjerojatno ako se mi budemo obratili istražnom sudu ćemo zbog okolnosti predmeta dobiti odgovor da zbog složenosti vještačenja ono još nije uspjelo biti dovršeno, mi odavno govorimo da taj rok koji je dobila ta revizorska kuća je izuzetno kratak”, kaže Jadranka Sloković.

I dok se čeka vještačenje, i prije samih rezultata neke obrane ga problematiziraju jer je povjereno stranoj tvrtki.

“To je dosad neuobičajena praksa, mi smatramo da u Hrvatskoj ima i više i osoba i institucija koje su to mogle provesti”, mišljenja je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Do sada je ispitano 80-ak svjedoka u slučaju Agrokor koji je, po izračunu tužiteljstva, teži od milijardu kuna, piše N1.

 

Komentiraj