London ciljanim pristupom odredio karantenu za sedam grčkih otoka

Putnici koji se vraćaju u Englesku sa sedam grčkih otoka, ali ne i iz ostatka zemlja, moraju u karantenu, objavila je britanska vlada na temelju ciljanog pristupa u borbi protiv porasta broja oboljelih od novog koronavirusa.

Dosad je vlada u Londonu, nadležna samo za Englesku, odredila karantenu za putnike iz nekoliko zemalja bez obzira iz koje pokrajine dolaze, čime je razbijesnila Španjolsku kada su Baleari, omiljeno odredište britanskih turista, bili najmanje zahvaćeni virusom.

“Prvi puta imamo podatke i dovoljne kapacitete da možemo dodavati ili micati neke otoke s popisa zemalja za koje je određena karantena, neovisno o njihovom kontinentalnom teritoriju”, izjavio je u parlamentu ministar prometa Grant Shapps.

Prvi teritoriji koji podliježu toj ciljanoj i regionalnoj mjeri su putnici koji će se u srijedu vratiti sa sedam grčkih otoka, među kojima su Mikonos, Santorini i Kreta, i morat će u karantenu.

Otoci na koje se odnose nova pravila moraju imati regionalne čvrste i pouzdane podatke, kao i izravne letove prema Velikoj Britaniji ili preko zemalja izuzetih od obveze karantene, precizirao je ministar.

Odluka je donesena nakon što je središnja vlada optužena za izazivanje zbrke jer nije za Englesku odredila jednaka pravila karantene kao i za Škotsku i Walles, koji su nedavno ponovo odredili obvezu karantene za putnike po povratku iz Portugala i Grčke, popularnih među britanskim turistima, što isprva London nije slijedio.

Taj novi ciljani pristup omogućit će stimuliranje turizma u Velikoj Britaniji i maksimalnu zaštitu javnog zdravlja i putnika, naglasio je Grant Shapps.

Velika Britanija je po broju umrlih, 41.500, najteže pogođena zemlja u Europi.

Komentiraj