Lombardi odgovorio Trumpu: Papa upozorava na migracijske probleme diljem svijeta

FaH

Papa Franjo uvijek upozorava na migracijske probleme diljem svijeta, odgovorio je Vatikan na kritike američkog milijardera Donalda Trumpa zbog planirana Papina posjeta američko-meksičkoj granici preko koje se ilegalni migranti prebacuju u Sjedinjene Države.

“Trumpove primjedbe vrlo su čudne”, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi u utorak, piše Fox News.
“Papa uvijek govori o migracijskim problemima diljem svijeta, o obvezama da te probleme riješimo na human način, o dobrodošlici onima koji dolaze iz drugih zemalja u potrazi za dostojanstvenim životom i mirom”, rekao je Lombardi novinarima.
Inzistirao je na tome da Papa govori jednakom jezikom kada se obraća europskim političarima i dodao “Trump bi to znao kada bi došao u Europu”, prenosi Fox News.
Papa je potpuno svjestan da nema sve odgovore na goruće probleme Meksika, a to uključuje i migracijsko pitanje, dodao je Lombardi.
Komentirao je primjedbe što ih je prošli tjedan izrekao Trump, najpopularniji republikanski kandidat za utrku u Bijelu kuću kada je kritizirao Papinu planiranu misu na američko-meksičkog granici preko koje brojni ilegalni migranti žele ući u Sjedinjene Države.
“Mislim da je Papa vrlo politička osoba. (…) Mislim da ne razumije probleme koje ima naša zemlja. Mislim da ne razumije opasnost otvaranja granice s Meksikom. I mislim da ga je Meksiko naveo da to učini jer Meksiko želi da granica ostane takva jer se oni time bogate, a mi gubimo”, rekao je Trump prošli tjedan.
U obranu Papinih stajališta stao je i John Gerhing, ravnatelj katoličkog programa u udruzi Vjera i javni život i autor knjige o Papi, koji je za Washington Post napisao da je u jednome Trump u pravu, Papa jest politička osoba i to u najboljem smislu te riječi.
“Dobar katolik miješa se u politiku”, rekao je Papa, što je u skladu s katoličkim naukom da je rad za opće dobro i ljudsko dostojanstvo krajnji politički cilj.
Papa se ne boji trošiti svoj moralni kapital i igrao je ključnu ulogu u otvaranju diplomatskih veza između SAD-a  i Kube, susreo se s predsjednikom Irana, tijekom posjeta Svetoj Zemlji molio je na ogradi kojom je izraelska vlada odijelila Izrael od palestinskih teritorija, podsjeća autor članka u Washington Postu.
Papa Franjo u srijedu će posjetiti Ciudad Juarez, grad na samoj meksičko-američkoj granici koji se kao središnja točka iseljavanja iz države i zbog golema nasilja smatra ogledalom najvećih meksičkih problema. Vrhunac posjeta bit će misa samo 80 metara od rijeke koja razdvaja dvije države. Papa bi trebao položiti cvijeće i pomoliti se za migrante koji su stradali na granici.

Očekuje se da će 200.000 ljudi biti na misi s meksičke i oko 50.000 s američke strane granice.

Otac Manuel Dorantes, koji radi u vatikanskom tiskovnom uredu, napisao je na Twitteru da će papa Franjo misu slaviti za migrante i žrtve nasilja u Meksiku i da je  30.000 mjesta rezervirano za žrtve nasilja kao i za migrante i njihove obitelji.

Komentiraj