FaH

LOKALNI IZBORI: U Rumunjskoj brojni kandidati pod istragama za korupciju

Više od 18 milijuna Rumunja bira u nedjelju gradonačelnike i općinske vijećnike na lokalnim izborima koji su obilježeni korupcijskim istragama protiv brojnih kandidata za lokalne vlasti, ili nisu temeljito provjereni za razne zloupotrebe vlasti na prijašnjim funkcijama, javljaju svjetske agencije i ističu da je trećina od 350 lokalnih dužnosnika koji su se kandidirali na ovim izborima ili pod istragom za korupciju ili im se već sudi.

Mnogi od njih, navodi Reuters, uvjereni su da su im gradonačelničke i ostale funkcije osigurane. Bukureštom, primjerice, upravlja prijelazna gradska vlast jer se protiv bivšeg gradonačelnika Sorina Oprescua vodi sudski postupak zbog primanja mita. Pet od šest gradonačelnika okruga je pod raznim istragama za kaznena djela.

“I 26 godina nakon pada Nicolaea Ceausescua vidimo da još uvijek nismo dosegli razinu građanske kulture kako bi se na te ljude izvršio pritisak da ne podnose svoje kandidature”, kazao je za AFP politički analitičar Radu Magdin.

Rumunjski zakon, naime, ne priječi osobama pod korupcijskom istragom da se natječu za službena mjesta, poput 3000 gradonačelničkih fotelja i 8000 mjesta u gradskim vijećima koji su na raspolaganju na ovim lokalnim izborima.

Sa stanovništvom od 20 milijuna ljudi podjednako raspoređenih između gradova i sela, gradonačelnici i vijećnici su uistinu veliki igrači kojima je na raspolaganju veći dio od 30 milijardi eura namijenjenih Rumunjskoj iz europskih fondova od 2014. do 2020. Rizik korupcije je velik: novi gradonačelnik Bukurešta, podsjeća Politico, raspolagat će godišnjim budžetom od 900 milijuna eura.

Bivša komunistička Rumunjska koja se pridružila Europskoj uniji 2007. već dugo ima epitet korumpirane zemlje na visokim političkim razinama, usprkoj pokušajima državnog tužiteljstva da se obračuna s praksom  mita i korupcije.

Transparency International stavlja Rumunjsku na mjesto treće najkorumpiranije države EU-a, nakon Bugarske i Italije.

Ovi lokalni izbori su prvi test za političku klasu i zemlju nakon fatalnog požara u diskoteci u Bukureštu krajem listopada koji je šokirao zemlju te urodio padom socijaldemokratske vlade (PSD) Victora Ponte.

Analitičar Magdin smatra da PSD ima veliku šansu osvojiti ove lokalne izbore, što bi uzdrmalo liberale i desnu struju prije parlamentarnih izbora ove jeseni. U Bukureštu, ankete daju veliku šansu za pobjedu Gabrieli Firei, kandidatkinji savezu PSD-a i Nacionalne unije za napredak Rumunjske (UNPR).

Komentiraj