Nina Djurdjevic/PIXSELL

Lokalni izbori u BiH: Prevlast nacionalnih stranaka

Na općinskim izborima održanim u nedjelju u Bosni i Hercegovini koalicije okupljene oko vodećih nacionalnih stranaka ostvarile su uvjerljive pobjede, proistječe iz prvih neslužbenih rezultata objavljenih iza 22 sata iz stranačkih stožera.

Riječ je o blokovima okupljenim oko Hrvatskog narodnog saveza (HNS) kojega predvodi HDZ BiH, bošnjačkoj koaliciji koju čine Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) te o bloku oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika u Republici Srpskoj.

Potpredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto u stranačkoj središnjici u Mostaru objavila je kako su osvojili vlast u 18 općina dok su ranije imali vlast u njih 14.

Kazala je kako pobjedu očekuju i u Stocu gdje je došlo do prekida glasovanja zbog izgreda.

Koalicija SDA-SBB objavila je kako je pobijedila u najmanje 33 od 74 općine koliko ih ima u Federaciji BiH odnosno kako su osvojili vlast i u sarajevskoj općini Centar gdje je godinama na vlasti bio SDP BiH.

“Nije velika pobjeda no jeste pobjeda”, kazao je u Sarajevu  predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Ocijenio je kako je izborni dan prošao uglavnom u demokratskom ozračju a da se o zbivanjima u Stocu traži cjelovita istraga.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić potvrdio je kako je ta stranka zadržala vlast u Tuzli gdje je na vlasti neprekidno od 1992. godine. Ta je stranka osvojila vlast u ukupno sedam općina u FBiH.

U Republici Srpskoj prevlast je uvjerljivo na strani Dodikovog SNSD-a. On je u Banja Luci proglasio “veličanstvenu pobjedu” dodajući kako su uspjeli dobiti vlast u 11 općina više nego što je to bio slučaj prije četiri godine.

U Srebrenici se navodno vodi mrtva utrka između bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića i srpskog Mladena Grujičića.

Fikret Abdić proglasio je pak pobjedu u utrci za načelnika općine Velika Kladuša.

Komentiraj