Lockdown u Primorsko-goranskoj županiji: “Virus se počeo širiti u urbanim dijelovima otoka”

Situacija s virusom u Primorsko-goranskoj županiji i dalje nije dobra. U posljednja 24 sata u toj županiji zabilježeno je 318 novih slučajeva zaraze. O epidemiološkoj situaciji u toj županiji za N1 govorio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Mićović je rekao kako je transmisija virusa izuzetno visoka u ovom trenutku te da je u županiji preko 3200 aktivnih slučajeva zaraze.

“Opuštanje je nastupilo sredinom veljače i pomalo se taj kotač počeo okretati u neželjenom smjeru. Širio se virus velikom brzinom. Udio britanskog soja virusa je dominantan. On je prisutan u gotovo 80-90 posto slučajeva. Taj soj virusa je gotovo u potpunosti preuzeto primat”, rekao je Mićović.

Nužne mjere

Napominje kako su mjere donesene u toj županiji bile nužne.

“Ova zadnja dva tjedna se taj udio zaraženih ipak nešto smanjio. Udio ljudi koji leže u bolnicama ipak se stidljivo smanjuje”, kaže.

Mićović poručuje kako je izuzetno važno gledati koliki je broj testiranih osoba. “Kad imate ovakvu epidemiju, broj testiranih je osnovni je alat koji može locirati gdje su žarišta. Sigurno kad više testirate, otkrivate veći broj oboljelih”, pojasnio je.

“Naglašavamo i svjesni smo toga da je svako zatvaranje bolni rez. Svjesni smo da se to mora raditi u odgovarajućem trenutku. Iz centralnog dijela županije iz kojeg se virus najviše širio, virus se počeo širiti u urbanim dijelovima otoka”, dodaje.

Ipak, tvrdi, u Primorsko-goranskoj županiji nisu napravili drastičan lockdown.

“Tražili smo jedan umjeren pristup. Ovo su jedne oštre mjere i ugostitelji su prvi koji su na udaru. Navečer popušta koncentracija, mladi popiju i opuste se”, rekao je Mićović.

 

 

Komentiraj