LJUTI ROKER: Jura Geci: ‘Svoje prve ljute umake dijelio sam u bebipapa flašicama’

Jedan od najboljih hrvatskih rock gitarista, Jura Geci iz Soulfingersa, već sedam godina proizvodi Jucifer Hot Saus, umak od ljutih papričica koje ekološki uzgaja u Varaždinu, a sve je krenulo dok je bio na turneji u Americi gdje je poludio za ljutim umacima

Poznati hrvatski rock gitarist Jura Geci prije par godina započeo je s uzgojem ljutih papričica te stvorio brend Jucifer, odnosno ljute umake koji su osvojili hrvatske ljubitelje ljute hrane.

Znate li što je skala Scoville? To je sustav za označavanje ljutine chili papričica. Iskazuje se jedinicama SHU, što znači Scoville Heat Units, a označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici. Vezanjem molekula kapsaicina za receptore u koži dolazi do izazivanja živčanog signala koji se u mozgu interpretira kao žarenje i osjećaj pečenja. To izaziva lučenje endorfina, odnosno takozvanog hormona sreće i istovremeno ublažava razne bolove, a konzumacija veće količine ljute hrane automatski izaziva lučenje i veće količine endorfina, što pak dovodi do euforije.

Godine 1991. je znanstveno dokazano da ljutina smanjuje bol mišića, zglobova i živaca, djeluje i na probavne bakterije tako da povećava lučenje probavne tekućine u želucu i tako poboljšava probavu, stabilizira apetit, smanjuje glad i sprječava formiranje masnih stanica, a navodno stimulira i kardiovaskularni sustav te smanjuje razinu kolesterola i krvnog tlaka. Naravno, s ljutim ne treba pretjerivati jer ljutina može izazvati i negativne pojave poput pogoršanja gastritisa koji je danas, zbog načina života, sve prisutniji.

S proizvodnjom Jucifer Hot Sausa Geci je krenuo 2015. godine, a uz to je lansirao i ukiseljeni čili, pesto od medvjeđeg luka, chutney, kimchi, čili-paste, sušene čilije, krastavce…. FOTO: Privatna arhiva

Gotovo ništa od svega toga rock gitarist Jura Geci nije znao kada je počeo s uzgojem ljutih papričica i proizvodnjom Jucifer Hot Sausa 2015. godine osim da ga to neizmjerno veseli i čini sretnim. Znao je jedino da voli ljuto, što je shvatio 2009. kada je boravio na jugu SAD-a povodom snimanja za svoj prvi rock bend Voodoo Lizards. Kako nam je ispričao, tamo je poludio za ljutim umacima, iako je biznis pokrenuo tek šest godina kasnije: „Posao je krenuo poslije 2015. kada sam dijelio prve umake u bebipapa flašicama. Nakon toga sam ponovo otišao u Ameriku i tamo sam proveo dva mjeseca, kuhao soseve i počeo ih prodavati. Kada sam se vratio doma u Varaždin, krenuo sam s poslom, otvorio s tatom OPG i krenuli smo polako, ali sigurno.“ Danas u ponudi imaju Jucifer Hot Saus koji je glavni proizvod, a tu su i ukiseljeni čili, pesto od medvjeđeg luka, chutney, kimchi, čili-paste, sušeni čiliji, krastavci.

Jura Geci u rokerskim je krugovima poznat kao jedan od najboljih rock gitarista u Hrvatskoj. Karijeru je počeo s grupom Voodoo Lizards, nakon koje je počeo suradnju s Ivanom Vragolovićem i njegovim bendom. Bio je član J’animalsa, pratećeg benda Žanamari Perčić. Bio je i gitarista supergrupe Superoperater u kojoj je nastupao s članovima grupe Kojoti, a neko vrijeme je nastupao i sa sugrađaninom Zackom Dustom koji je ostvario karijeri u SAD-u na country sceni. Član je grupe Beverly Brooks s kojom priprema drugi studijski album. Od 2016. svira i u Soul Fingersima, s kojima je održao preko 300 koncerata širom Hrvatske, regije i Europe. Do prvih recepata za izradu svojih ljutih umaka došao je na sve moguće načine.

Ljutina smanjuje bol mišića, zglobova i živaca, djeluje i na probavne bakterije, smanjuje glad i sprječava formiranje masnih stanica

„Guglanjem, istraživanjem i žicanjem. Internet je tu odradio svoj dio priče, ali sve te informacije ne bi ništa značile da ih nisam sproveo u djelo. Sistemom pokušaja i pogrešaka. To radim i danas. Kuham, fermentiram, dodajem, oduzimam, zapisujem. To su procesi koji su živi pa se uvijek traži neka zlatna sredina“, ispričao nam je Geci o svojim počecima, a pitali smo ga i je li bilo teško nabaviti sadnice ljutih papričica i posaditi ih u dvorištu rodne kuće u Varaždinu.

„Moja obitelj i ja uzgajamo isključivo svoje flance, odnosno sadnice iz sjemena koje sam sakupio iz svih krajeva svijeta. Mama mi je agronomkinja po struci pa uleti s dobrim savjetima, a tata je agricola vulgaris, jedan od onih koji također znaju sve te tajne uzgoja. No, za ‘običan svijet’, koji nema mogućnost uzgoja vlastitih sadnica, to danas uopće nije problem. Ima OPG-ova koji prodaju vrhunske sadnice i danas možete imati par biljaka u stanu i dosta vam je da si napravite vrhunski sos za vaše potrebe, ili pak da iskoristite papričice kako želite“, ispričao je Geci dodajući da ni klima nije bila problem, iako je prve sadnice i sjeme nabavio u vrućem Meksiku. „Pošto je klima sve toplija, papričice su se prilagodile i uspijevaju izvrsno.“

‘Moja obitelj i ja uzgajamo isključivo svoje flance, odnosno sadnice iz sjemena koje sam sakupio iz svih krajeva svijeta’, kaže Jura Geci. FOTO: Privatna arhiva

Danas Jura Geci sa svojom obitelji uzgaja preko dvadeset sorti ljutih papričica pa smo ga pitali kako ih je birao za proizvodnju.

„Birao sam po vlastitom ukusu i prema tome koje bi bile najbolje za moje soseve. Zapravo nije tako jednostavno odgovoriti na to pitanje jer u svaki sos ide neka kombinacija papričica. Zato ih imam preko 20 vrsta. Naravno, nekih više, nekih manje. Od klasičnih su tu jalapeno i habanero, cayenne i tabasco (vrsta čilija), klasična babura i rog paprika, makedonske paprike, horgoške, mađarske ljute, meksički feferoni, američke sorte, od brutalnih tu su carolina reaper, trinidad scorpio, bhut jolokia i naga“. Ove godine posadili su preko tisuću sadnica, a u planu im je proizvoditi na ‘’manjoj’’ razini. Vjeruju da se uvijek stignu proširiti, svjesni da se na početku peče zanat pod ovim gabaritima. Od tisuću sadnica ove godine su dobili oko 300 litara umaka Jucifer, što je oko 3000 flašica, plus dosta ukiseljenih, sušenih, zamrznutih i ostalih proizvoda. Umak im je primaran proizvod, ali kreću uskoro s kiselim proizvodima, kimchijem, pastama itd.

Uz pomoć majke koja je inženjerka agronomije, Jura se odlučio za izrazito ekološki uzgoj ljutih papričica. „Strogo bio odnosno ekološki pristupamo priči te rješavamo probleme na koje nailazimo po bio/eko ključu. Ne špricamo kemikalijama i gnojimo biognojivom. Tako znamo da je naš proizvod prirodan koliko je priroda prirodna“, ispričao je Geci i potvrdio da je on šef u proizvodnji ljutih umaka i ostalih pripravaka u obiteljskom OPG-u. Preciznije ‘’ljuti šef’’, odnosno šef za ljuto. „Tu je moja ingerencija i autonomija. Tata ima svoje područje. Naravno, sve je tu isprepleteno i pokušavamo uvažavati jedni druge koliko je to moguće.“ Najčešće svoje umake distribuira pute interneta ili ‘’od usta do usta’’, nerijetko šalje pakete po cijeloj Hrvatskoj, a prodaje ih i na kućnom pragu. Za sada su još uvijek najčešći kupci brojni muzičari i glumci, ali i sve više restorana koji se prepoznali brend Jucifer koji je ime dobio po nadimku Jure Gecija, kojega su u mladosti zvali Juci. Kako se odlučio na proizvodnju umaka od ljutih papričica, tako se dosjetio da bi svoj nadimak mogao spojiti s vragom, tj. Luciferom kojega krasi vrućina i tako je nastao Jucifer.

’Sos ti je vrh, popil sam flašicu u jedno popodne’, ‘Složi mi dupli paket jer mi se dijete navuklo na Jucifera’ i ‘Daj mi složi da me raznese’ neki su od komentara na sos

Pitali smo ga i kakvi su najčešći komentari konzumenata njegovih ljutih proizvoda. „Ima svakakvih komentara. Od super pozitivnih, koji su u velikoj većini, do onih koji nisu najbolji ali su dobrodošli i trebaju svakom koji nešto radi i proizvodi, a zbog kojih proizvod može i mora biti bolji. Neki od komentara koje sam zapamtio su: ’Sos ti je vrh, popil sam flašicu u jedno popodne’, ili ‘Daj mi složi da me raznese’, ‘Složi mi dupli paket jer mi se dijete navuklo na Jucifera’ itd.“. Iako nije znao puno o skali Scoville kada je započeo proizvodnju ljutih umaka, Geci danas zna puno više pa otkriva koji je umak po toj skali najljući, a koji najblaži: „Ja ti baš nisam neki obožavatelj tih mjerenja prema toj skali. Znam da jalapeno ima oko 5000, a carolina reaper 1.500,000. Moji umaci su dosta blaži od tih mjera i nisam siguran kako se to točno mjeri. Imam blaže umake koji su 2-3/5 ljutine kao što su Bbq, Greengo i Classic, malo jače habanero, oko 4/5 i monstruma za ljubitelje vatre, koji je 5/5 u mojem svijetu ljutine.“ S obzirom na to da je vezan za SAD i Meksiko, pitali smo ga je li pokušao svoje proizvode plasirati na ta tržišta ili u inozemstvo: „Puno je teže vani s obzirom na propise i regulacije. Morano još puno toga naučiti. Prvo kod kuće, a onda i vani. Iskreno, nisam se trudio da se vani nešto napravi jer tu tek krećemo. Imam dosta upita za vani, a bila bi ludnica kad bih jedan dan ušetao u Ralph’s u Los Angeles i vidio svoj umak na polici. Tamo gdje je krenula ova priča. To bi bio isti osjećaj kao da čujem da se neka moja pjesma vrti na nekom radiju u Los Angelesu. To je taj feeling. Bilo bi lijepo, al kak’ se veli, ‘kaj bu, bu, samo treba delati pa bu’.“

I na kraju informacija za sve ljubitelje pikanterija; naravno da je ne jednom protrljao oči nakon branja ljutih papričica, ali i ne samo oči ili kako nam je potvrdio ‘’ljuti’ Juci’’: „Nekad ni rukavice ne pomognu. Imaš osjećaj da si živ. Goriš, ali si tu“.

Sa svojom obitelji Geci uzgaja preko dvadeset sorti ljutih papričica kao što su jalapeño i habanero, cayenne i tabasco (vrsta čilija), ali i klasične babura i rog paprike, mađarske ljute, meksičke feferone i druge vrste. FOTO: Privatna arhiva

Komentiraj