HINA

LJUTA MARIJANA PETIR “Otkud Srbiji ideja da bude dežurni policajac?”

Bivša članica HSS-a europarlamentarka Marijana Petir je za N1 televiziju komentirala promjenu odluke ministra Tomislava Tolušića.

“Ja sam još prošle godine Europskoj komisiji uputila pitanje nakon razgovora s poljoprivrednicima o mjerama koje možemo napraviti da spriječimo uvoz hrane tretirane herbicidima i pesticidima koji se ne koriste u EU-u. Dobila sam odgovor da sva hrana koja je uvezena mora biti u skladu sa sigurnosnim standardima EU-a. Zanimljivo je da je komisija vrlo decidirano odgovorila da države članice odgovaraju za provođenje propisa o sigurnosti hrane i da moraju osigurati sigurnost za uvezenu hranu, ali i za hranu domaće proizvodnje. Naša obveza je kontrolirati ono što dolazi iz trećih zemalja, no to nisu samo naši susjedi već i Turska u kojoj se mogu koristiti herbicidi i pesticidi koji se ne koriste u EU-u. Mi doista trebamo kontrolirati što dolazi na hrvatsko tržište zbog ogovornosti prema prozvođačima i kupcima”.

Čude je Srbi.

“Srbija nema elemente za to i čudi me mlaka, zapravo nikakva reakcija hrvatske diplomacije. Kako Srbiji pada na pamet da se ponaša na ovakav način? Otkud joj ideja da bude dežurni policajac na ovim prostorima? Neka se počne ponašati kao buduća članica EU-a. Hrvatska je članica EU-a, a Srbija mora puno raditi na stjecanju uvjeta za članstvo. Europska komisija mi je rekla da države moraju uvesti dodatne kontrole kako bi se znalo što ulazi na područje EU-a. U aferi salmonele nijedan kamion nije zaustavljen, a u direktivi piše da se, kada postoji rizik, kamioni mogu zaustaviti i prekontrolirati. Ja bih i da mlijeko odlazi na kontorlu u križevački laboratorij kao što ide naše mlijeko, to vrijedi i za meso. Trebaju se konačno donijeti zakoni kojima će se propisati kvaliteta hrane. Kada to napravimo pomoći ćemo potrošačima i proizvođačima. Ako Mađarska, Belgija, Njemačka, Francuska i druge zemlje mogu imati 50 posto domaćih proizvoda na policama može i Hrvatska”.

Petir je još govorila o kontaminiranim jajima i Agrokoru.

Komentiraj