Ljuske badema se koriste za proizvodnju boja, ulja, parfema, autodijelova

Ivo Cagalj/PIXSELL

Države Europske unije svake godine proizvedu oko 110 milijuna tona otpada i ostataka životinjskog i biljnog podrijetla. Video prilog se usmjerio na iskoristivost ljuski badema, koje se najviše prerađuju za poljoprivredne potrebe.

U španjolskoj općini Pliego jedan pogon prerađuje baš ovu sirovinu. Od četiri milijuna tona ljuski se dobiva vrijedan nusproizvod, koji se koristi za obogaćivanje biomase, dok je dio namijenjen za kozmetičke proizvode.

Kemijski laboratorij u gradu Alicanteu od otpadaka voća i povrća, proizvodi pigmente, prirodne boje, eterična ulja, parfeme, a ljuske badema su posebno cijenjene.

U gradu Zaragozi je pokrenut europski projekt, koji se usredotočio na eksperimente, koji bi u budućnosti mogli biti uvedeni u građevinskoj i automobilskoj indiustriji. Prirodni aditivi se miješaju s biomaterijalima, a kukuruz je jedna od glavnih sirovina. Radi se na poboljšavanju mehaničkih i kemijskih svojstava, dok su tehnikom trodimenzionalnog otiska dobiveni i funkcionalni dijelovi za vanjsku karoseriju automobila.

Prerađene ljuske badema su u ovom projektu pokazale vrlo dobra svojstva.

Komentiraj