Fah

LJUDSKA PRAVA: Ujedinjeni narodi protiv zatvaranja djece u Grčkoj

Izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava Francois Crepeau pozvao je u ponedjeljak Grčku da prestane zatvarati djecu izbjeglice, od kojih su neka tjednima zatvorena u ćelijama.

Crepeau je rekao kako je u Grčkoj susreo djecu bez pratnje koja su u policijskim stanicama provele po dva tjedna bez mogućnosti izlaska na otvoreno, a to iskustvo ih je “traumatiziralo i uznemirilo”.

Ostala djeca su sa svojim obiteljima u prenapučenim centrima u kojima su nesporazumi između općina i kontradiktorne informacije stvorile “nedopustivu razinu zbunjenosti, frustracije, nasilja i straha”, rekao je Crepeau.

“Djecu se ne smije zatvarati – i točka”, smatra Crepeau koji je od 12. do 16. svibnja bio na terenu u Grčkoj.

“Zatvaranje ljudi dopušteno je samo ako oni predstavljaju rizik, opasnost ili prijetnju drugima i to treba biti dokumentirana prijetnja, a ne samo slutnja”, rekao je Crepeau.

On smatra kako djeci i obiteljima treba biti ponuđena alternativa zatvaranju. Pozvao je vlasti da razviju “suštinski i djelotvoran” sustav starateljstva za djecu bez pratnje, te da se poveća broj skloništa za njih.

Više od milijun migranata, od kojih mnogi bježe od sirijskog rata, stigli su prošle godine iz Grčke u Europu. U 2016. ih je dosad stiglo 150 tisuća od kojih je, prema podacima agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice, 38 posto djece.

Grčka, koja je u šestoj godini svoje ekonomske krize, teško se nosi s tim brojkama.

Međunarodna dobrotvorna organizacija Save the Children objavila je kako se u Grčkoj nalazi oko dvije tisuće djece bez pratnje koja su putovala sama u Europu ili izgubila svoju obitelj negdje po putu, no kako je za njih predviđeno samo 477 mjesta u skloništima.

“Stavlja ih se pod zaštitni nadzor, a jedino gdje za njih ima mjesta su ćelije policijskih stanica”, rekao je Crepeau.

“Provesti 16 dana u ćeliji je previše. Potrebno je specijalizirano tijelo kompetentnih stručnjaka koji se mogu brinuti za tu djecu”, zaključuje Crepeau.

Komentiraj