“Ljudska osjetila još uvijek su nezamjenjiva za odabir najbolje kave, a miješanje i kreiranje novih okusa prava je umjetnost”

Saša Zinaja

 

Vesna Mihatov je Franckova kušačica kave ili master cupper, koja dnevno kuša i po 50-ak šalica mnogih uzoraka iz raznih zemalja uzgoja. Kad uzorak kave dođe u Franck, kaže, gleda se doslovce svako zrno sirove kave i provjerava ima li defekata u tim zrnima. Ako se u šalici kave uoče negativna odstupanja u okusu i mirisu, pošiljka kave odmah se odbija.

 Tim Vesne Mihatov odgovoran je da na temelju uzoraka od samo 300 do 500 grama donese odluku o kupnji velike količine kave, čak i više od 50 tona

Tim Vesne Mihatov odgovoran je da na temelju uzoraka od samo 300 do 500 grama donese odluku o kupnji velike količine kave, čak i više od 50 tona

“Postoje razne vrste defekata, primjerice crno zrno, lom ili nagrizenost zrna. Defektna zrna utječu na okus kave u šalici. Nakon toga se fizikalno-kemijski analiziraju vlaga u uzorku sirove kave, granulacija i drugo, nakon čega se kava prži”, objašnjava Vesna Mihatov i ističe da je prženje umjetnost: “Možete imati najkvalitetniju moguću sirovinu, ali ako ona nije pržena u optimalnim uvjetima, jednostavno ćete ju uništiti i nećete od nje dobiti ono što ona zaista može dati. Svaka vrsta kave je specifična i iziskuje posebno prilagođeno prženje kako bismo dobili ono najbolje što zrno skriva.”

[quote_box_center]

  • Vesna Mihatov je Franckov tehnolog razvoja Master Cupper
  • Dnevno kuša i po 50-ak šalica uzoraka iz raznih zemalja uzgoja

[/quote_box_center]

Njezin je tim odgovoran da na temelju uzorka od samo 300 do 500 grama donese odluku o kupnji velike količine kave, čak više od 50 tona. U kavi se ne gledaju samo negativna svojstva, nego i sve pozitivna poput arome, punoće okusa i sličnoga. Unutar tih parametara, kaže, rade selekciju za, primjerice, premium segment kave – to su isključivo vrhunske sirovine bez ikakvih defekata, s maksimalno izraženim pozitivnim svojstvima koja se odobravaju za premium Franckove kave.

Svaka kava ime dobiva prema zemlji porijekla, primjerice, Gvatemala, Kostarika, Meksiko, Etiopija… “Isprva mi je bilo teško jer nije bilo moguće lako prepoznati sve nijanse okusa kave bez ispijanja. Budući da je riječ o velikim količinama kofeina, važno je uvježbati osjetila tako da se kava ne pije nego ispljune”, otkriva Vesna Mihatov i dodaje da su ljudska osjetila, unatoč svim mjernim instrumentima, još uvijek nezamjenjiva. Svaka od kava ima svoje specifičnosti po kojima je prepoznatljiva – Gvatemala je poznata po tamnim čokoladnim notama, dok je Etiopija okusa poput šalice pune cvijeća i tako svaki “origin” ima svoje specifičnosti u okusu. “Važno je naglasiti da se radi o prirodnim aromama u zrnu kave”, kaže Vesna Mihatov.

Na tržištu se nalaze takozvane “single origin” kave koje se sastoje samo od kave porijeklom iz zemalja čije ime nose. No većina su mješavine kava iz raznih zemalja, takozvani “blendovi”. “Blendiranje, miješanje tih različitih kava, kako bi se kreirao potpuno nov okus, uistinu je prava umjetnost. Možda je najbolje usporediti taj proces s glazbom i orkestrom.

Samo jedan instrument doživjet ćemo na jedan način, no uključivanjem cijelog orkestra dobivamo potpuno drukčiji doživljaj glazbenog djela. Tako je i s okusima kave”, govori Vesna Mihatov. Za kreiranje potpuno novog okusa miješanjem važno je jako dobro poznavati svaku pojedinu kavu i njene specifičnosti kako bismo ih mogli kombinirati u savršeni novi okus. “Nije cilj napraviti mješavinu od pet, šest kava, ako ćete osjetiti samo jednu koja dominira okusom.

Komentiraj