HRT

Ljudevitu Grguriću Grgi u New Yorku dodijeljen radijski Oscar za emisiju ‘Gladne uši’

Autor emisije ‘Gladne uši’ Drugoga programa Hrvatskoga radija Ljudevit Grgurić Grga osvojio je nagradu Brončani mikrofon na međunarodnom radijskom festivalu u New Yorku za emisiju u kojoj je gostovao ugledni filmski producent i dobitnik Oscara Branko Lustig.

Grgurić je radijskog Oscara osvojio u kategroiji ‘Najbolji redoviti radijski program’, a riječ je o nagradi koja se dodjeljuje na osnovi prosudbe stručnoga ocjenjivačkog suda u čijemu je sastavu gotovo 150 vrhunskih radijskih profesionalaca najuglednijih radijskih postaja i radijskih servisa iz cijeloga svijeta.

Nagrađen je za emisiju ‘Svijet ne bi postojao bez čuda’ koja je na Drugom programu Hrvatskoga radija emitirana 7. travnja 2016. godine, a u kojoj je Branko Lustig govorio o strahotama koje je kao dijete proživio u nacističkim logorima smrti. Danas ugledni filmski producent i oskarovac odrastao je sa slikama Auschwitza, Josefa Mengelea, masovnih vješanja, plinskih komora, deportacija i pljusaka, škotskih gajdaša i nebeske glazbe, oficira spasitelja i plača milijuna ljudi te se stoga postavlja pitanje kako je preživio.

“To je čudo”, rekao je Lustig pokazujući u emisiji tetovažu s brojem A3317 te dodao kako od tada vjeruje u čuda jer da nije čuda, svijet ne bi postojao.

“Velika je sreća i veliko zadovoljstvo doći kući s ovakvim priznanjem. To zasigurno nije priznanje samo meni, nego i vrijednoj ekipi Hrvatske radiotelevizije”, izjavio je jutros u izravnome uključenju iz New Yorka za Jutarnju kroniku Hrvatskoga radija Ljudevit Grgurić Grga, koji će svog Oscara pokloniti Lustigu.

“Ja znam da ću ovaj Oscar uručiti upravo njemu, vjerujući da će pronaći svoje mjesto pokraj Oscara iz Schindlerove liste u Muzeju Holokausta Yad Vashem u Tel Avivu”, dodao je popularni voditelj.

Glavna urednica Drugog programa Hrvatskog radija Jadranka Rilović kazala je da je ovu nagradu zaslužđila velika i vrijedna ekipa. “Uz vrhunskoga profesionalca Ljudevita Grgurića Grgu, tu su i naša tonska majstorica Jadranka Besednik, glazbeni urednik Davor Medaković i producent Goran Komerički. Vjerovala sam u trenutku kad smo odlučili poslati Gladne uši na njujorški festival da će proći zapaženo, a osvojeno priznanje potvrda je toga dobrog predosjećaja. Ovom nagradom dokazali smo da smo među najboljima jer su se te nagrade često dodjeljivale uglednim kućama, poput BBC-a. Oscar, kako smo se dogovorili, ide oskarovcu”, izjavila je.

Komentiraj