Anto Magzan/PIXSELL

LJUBO JURČIĆ: Turizam se Hrvatskoj događa, vlada je samo evidentičar djelatnosti

Hrvatska je (ili će) na konto uknjižiti 8 milijardi eura od prometa u strukturi turističkih aktivnosti i procesa.

“Nije to nikakva novost, samo treba ispravno tumačiti generalizirane iznose, pa tako znamo npr. da turizam u BDP-u Hrvatske sudjeluje sa 17-18 postotaka, dok mu je u svijetu udio oko dva ili tri. Što to znači? Pa, netko bi rekao da nam je turizam jako razvijen, no radi se o tome da je hrvatska privreda općenito veoma nerazvijena, tj. uništena, i to vam je ustvari to čudo“, u euforično stanje ne zapada ekonomist Ljubo Jurčić u razgovoru za Deutsche Welle.

“Turizam se Hrvatskoj događa, a vlada je samo evidentičar djelatnosti“.

 

Stiže i konkretno objašnjenje zabluda.

“Na popijeni viski je dodana vrijednost razmjerno velika, no taj viski nije naš proizvod. Štoviše, niti sav prihod od prodanog mesa, benzina i telefonskih impulsa nije niti približno hrvatski, nego je ogromnim dijelom uvozna vrijednost“, dodaje Jurčić.

DW u istom teksu ima i razmišljanja Guste Santinija:

“Vijest o rekordnom prihodu uzima se zdravo za gotovo, dok ja mislim da je on bitno manji. Taj prihod sastoji se od koječega, a nitko ga nije vidio. Ako stranac u nas kupi nekretninu, i to tretiramo kao prihod od turizma. Na koncu smo osuđeni na prividni spas od te industrije, no drugom rukom nas ona gura u ekonomsku provaliju“.

Komentiraj