Ljubo Jurčić: “Ostat će nam u trajnom nasljeđu tvoja ljudskost”

Posljednji ispraćaj gradonačelnika Zagreba Milana Bandića održan je danas u podne na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Govor na sprovodu održao je Ljubo Jurčić.

“Ovo je veliki gubitak za Zagreb, Hrvatsku i Hercegovinu. Naše druženje počelo je prije 50-ak godina u Hercegovini, od igranja nogometa i mnogih nestašluka pa do prije par dana kad smo dogovorili ručak kojeg je Milan trebao napraviti da nam potvrdi svoje kulinarske vještine. Život u Hercegovini bio je težak, rano se počelo raditi, tako i Milan. Trčali bi pet kilometara do škole i od škole kako bi uhvatili vremena za nogomet”, rekao je Jurčić i dodao da je u gimnaziji dobio nadimak Cvrco.

O odlasku u Zagreb je rekao: “Nije bilo teškog posla, Milan se brzo uklopio. Brzo je sklapao prijateljstva, bio je pun energije. Volio je ljude, nije ih dijelio. Volio je dobre ljude. Volio je zapjevati gangu, ali i svaku hrvatsku pjesmu. Volio je Zagreb i Hrvatsku”.

Nije dopuštao negativnu atmosferu, pomagao je. Bio je dobar i velik čovjek. Volio je jednako Hercegovinu, rodnu grudu. Nikad mu nije bilo teško otići, makar se isti dan vratio. Uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini. Svaki put kad bi se sreli prvo pitanje bi bilo “Kad si bio dolje, kako je”. Uvijek je pitao za prijatelje iz djetinjstva”, pričao je Jurčić.

“Razgirani dječak Cvrco iz krševite Hrecegovine živio je u njemu cijeli život”, kazao je Jurčić i dodao: “Dao je Zagrebu više nego će mu, vjerojatno, ikad itko dati”.

“Volio je podjednako i Hercegovinu, rodnu grudu. Uvijek je tražio način da pomogne Hercegovini i ljudima koji tamo žive. I ne samo Hercegovini. Svaki put kad bismo se sreli, prvo pitanje je bilo – jesi li bio dolje. U Milanu je do zadnjeg dana života živio onaj razigrani dječak Cvrco iz brdovite Hercegovine. Za Zagreb je živio i radio i dao je za Zagreb vjerojatno više nego što će ikad itko dati”, rekao je Jurčić.

“Dragi Milane, bila mi je čast biti ti prijatelj, a još veća čast što sam znao da si ti moj prijatelj. Ostat će nam u trajnom nasljeđu tvoja ljudskost. Ponosni trebaju biti i tvoji najbliži, tvoja obitelj, jer si Bandiće svojim radom učinio jednim od najuglednijih imena. I naša Hercegovina treba biti ponosna jer su hrvatskom narodu dali jednu ljudsku veličinu. Neka ti je vječna hvala i slava za sve što si učinio. Neka ti je pokoj vječni”, rekao je Ljubo Jurčić.

Komentiraj