Ekonomski analitičar i bivši ministar u SDP-ovoj vladi Ljubo Jurčić jutros je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao Vladin plan otkupa dionica Ine od MOL-a.

Juričić smatra da do arbitraže ne bi ni došlo da su na suprotnim stranama dva privatna partnera, te dodaje da nije bilo nikakve ozbiljne pripreme za arbitražu. “Ja sam sudjelovao u dva arbitražna postupka u vrijeme mog mandata. Kad sam postao ministar, vidio sam da smo izvan naše nuklearke. Iskoristio sam sve mogućnosti, napravio pripremu i dali smo Slovence na arbitražu i postavili se kako bi mi odlučili da smo arbitražni suci. U ovom arbitražnom procesu nisam baš primijetio, prema javno dostupnim informacijama, da je Hrvatska ušla dobro pripremljeno u ovaj proces i mislim da je više bilo na podlozi emocija, nego na pravnoj, tehnološkoj, ekonomskoj, financijskoj podlozi”, kaže Jurčić.

Smatra da bi žalbu trebala pokrenuti Vlada, koja može angažirati odvjetnički ured ili agenciju koja se time bavi. Ali, dodaje da se postavlja pitanje može li se uopće želiti jer presudu nismo imali prilike vidjeti. Odluke poput otkupa dionica Ine od MOL-a, kaže Jurčić, ne smiju se donositi na emocionalnoj razini. “Političku odluku može donijeti Sabor, ali on to nije donio, Vlada to nije napravila. Vladajuća stranka može pokrenuti ovakvu odluku, ali ona je protiv Zakona o privatizaciji Ine, jer je u Saboru prihvaćen Zakon o privatizaciji Ine, ne o nacionalizaciji Ine. Trebalo je proces sasvim drugačije pokrenuti”, kaže.

“Suvremene države su se razvile na parlamentarizmu kako bi se u proces odlučivanja svi uključili, a odluka bila kvalitetnija. U ovom je slučaju više negativna ideja o prodaji dijela HEP-a, nego što je pozitivna odluka o kupovini Ine”, poručuje dodajući kako se HEP u ovu priču apsolutno ne smije miješati.

Jurčić vjeruje kako će cijenu Ine odrediti tri stvari – kamata, zarada i propuštene mogućnosti. O osnovanom Savjetu, u kojem su ministri iz Vlade, Jurčić kaže kako je u sukobu sam sa sobom. “Kako će ministar predložiti prijedlog koji je protiv prijedloga predsjednika Vlade, koji je usto i predsjednik Savjeta?”, pita Jurčić dodajući kako će njihov glavni zadatak biti opravdati taj prijedlog, iako on objektivno možda i neće biti dobar.

“Najbolje je formirati savjet po pravnim referencama, matematički, da se vide ekonomski, energetski i financijski aspekti. U ovom trenutku smo krenuli krivim putem”, ističe. Prodajom dijela HEP-a, smatra, povećat će se javni dug, a prodati imovina. “Dug vraćate prodajom imovine, što smo mi čitavo vrijeme radili otplaćivanjem dubioze, i prodajom Ine i Plive i banaka. Kad bi se taj proces nastavio, Hrvatska bi bila bez svoje imovine”, upozorava.

Komentiraj