Ekonomist Ljubo Jurčić jutros je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije koentirao situaciju u koncernu Agrokor.

Kazao je da je banke računaju na to da je državi od interesa da se sačuva Agrokor, pa zato traže ulog države u vidu odustajanja od naplate. Komentirao je i mogućnost da država, koja je sjela na račune Agrokora, odustane od dugova ili povuče dugovanja. “Procedura je malo upitna, ali država ima suverenitet da napravi što god hoće. Ako postoji zakonsko rješenje, ona to može napraviti ili prolongirati otplatu”, kaže.

Na pitanje je li moguće novo zaduživanje, Jurčić kaže da se sve svodi na to koliko je potraživanje i dugovanje. Antonio Alvarez će restrukturiranjem postati novi čelnik Agrokora, a Jurčič je komentirao njegovu ulogu. “Čim je imenovan izvan Hrvatske, znači da će ići po čisto matematičkom principu i alatima koje imaju, to će biti hladno pregovaranje, bez osjećaja. Njihov je zadatak da specificiraju obveze, da procijene imovinu na različite načine, koliko što nominalno vrijedi i onda počinje proces restrukturiranja”, objašnjava.

Smatra da je važno da Ivica Todorić što dulje surađuje s kompanijom i da im objašnjava transakcije. “Njegov će utjecaj ovisiti o tome kolika je razlika u imovini i dugovima. Ako je razlika velika, ne može ostati ni dioničar. Vidi se da je Agrokor neformalno u rukama vjerovnika, koji su najveći i imaju najjaču poziciju”, dodaje Jurčić.

Dodao je kako je Ivica Todorić ‘definitivnio’ kapitulirao pred ruskim bankama. Vjeruje da je velika vjerojatnost da će se osnovati nova kompanija. “Suština je ta da će ta kompanija po svojoj strukturi biti potpuno drugačija, ne može biti ovakva. Neka će se poduzeća prodati, neka grupirati, to će biti nova organizacija, nova kompanija, sumnjam da će se zadržati i ime, ako ništa zbog pozicije i novog imidža”, poručuje.

Jurčič kaže i kako se Vlada ne treba uključiti u spašavanje Agrokora, već u umrežavanje ekonomije. “Može se očekivati da će biti i otpuštanja. Sljedeći korak jest da će se prijeći prema dobavljačima iz inozemstva, ako budu jeftiniji, a može se dogoditi da se Agrokor potpuno pretvori u stranu firmu”, zaključio je.

Komentiraj