LJUBAVNA PRIČA MALENE I KLEPETANA PRVI PUT NA SCENI

Saša Zinaja

Jedna od najljepših ljubavnih priča u Hrvatskoj – ona dviju roda Malene i Klepetana – dobila je svoju kazališnu verziju. U kazalištu Žar ptica 26. travnja će se premijerno izvesti predstava „Malena i Klepetan-Ljubav na prvi klepet“ autorice Mirjane Pičuljan Štriga. Čim zima polako priđe kraju, već početkom ožujka, Malena je na krovu i čeka. Na nebu nikoga. Nema jata. Za jato je još rano, ali će svakako doći, jer tu je gnijezdo, tu je dom. Nek’ samo još malo zatopli. Klepetanu nikad nije prerano jer njega čeka Malena. Zbog nje se žuri, zbog nje na put kreće prvi… Ljubavna priča naših dviju roda koja već nekoliko godina izaziva velik interes javnosti u Hrvatskoj i u svijetu pravi je povod i za širu edukativnu priču o životu i zaštiti ptica selica koje su na svojem migracijskom putu izložene velikoj pogibelji. Primjerice, unatoč formalnoj zabrani lova, na dijelu njihova migracijskog puta preko Libanona, u dužini od svega 200 kilometara, godišnje biva ubijeno oko 2,6 milijuna ptica selica.

Mirjana Pičuljan Štriga kaže da joj se ideja za tekst o Malenoj i Klepetanu učinila zanimljivom i nesvakidašnjom te da zaslužuje više od male vijesti u nekom od medija.

“Čitala sam o rodama i učila o njima. Posebno o europskim bijelim rodama koje žive kod nas. O Malenoj i Klepetanu učila sam razgovarajući sa Stjepanom Vokićem koji se brine o Malenoj. Nastojala sam da potka priče bude što stvarnija, točnija i preciznija, a izmaštani detalji da budu dogradnja toj stvarnosti. Ovo je jedna, vjerujem vrlo poučna, priča o ljubavi, o prijateljstvu, o domoljublju, o empatiji… To je basna i u njoj nema ljudi, osim jednog jedinog čovjeka, koji je dobar. U njoj nema nikakvih strahota niti podataka o njima. Svijest o tome, međutim, vrlo je važna”, kaže Mirjana Pičuljan Štriga.

Dodaje da u ovoj priči djeca mogu shvatiti i naučiti prepoznavati vrijednosti, osjećaje, stanja, pojmove. Što je to ljubav? Što je prijateljstvo? A što domovina? Za čime se čezne? Što čini sreću? Što tugu? Što je to razumijevanje? Što suosjećanje? Što je daljina? I što vrijeme?

“Priča nije važna samo za percepciju ptica i općenito životinjskog svijeta. Ona je važna za percepciju svega oko nas. Za percepciju svih živih bića – životinja, biljaka i ljudi. Individualizirani prijateljski odnos čovjeka i rode šalje poruku humanosti i tolerancije među živim bićima, bez obzira na to koliko bili različiti i kojem rodu pripadali”, zaključuje Mirjana Pičuljan Štriga.

Komentiraj