Ljubavi naše uhate: Nova akcija Udomljavanje je fora

Nova akcija Udomljavanje je fora održat će se u subotu 1. travnja 2023. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Tema joj je Ljubavi naše uhate.

Akcija koja će trajati od 10 do 14 sati, edukativnog je karaktera. Naglasak se stavlja na odgovorno nabavljanje i držanje kućnih ljubimaca.

Akciju Udomljavanje je fora organiziraju Grad Zagreb i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u suradnji s Prijateljima životinja i Udrugom za pomoć zečevima i kunićima Zecovi.

Mnogi ljudi kuniće, mačiće i psiće smatraju slatkima, no iza dolaska životinje u njihov dom trebaju stajati dobro promišljena odluka o izboru ljubimca, procjena o mogućnostima njegova držanja te dogovor o njemu s članovima obitelji.

Tijekom proljeća, a posebno uoči Uskrsa, neki građani nepromišljeno nabavljaju kuniće. Kada uvide da se o njima ne mogu ili ne žele više brinuti, najčešće odmah nakon Uskrsa ili prije godišnjih odmora, izbacuju ih na cestu zbog čega ih dio stradava. Brigu o kunićima koji se pronađu, u Zagrebu najčešće preuzima Udruga Zecovi.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba tijekom cijele godine, a posebice tijekom proljeća i ljeta, pune ruke posla ima s odbačenim leglima pasa i mačaka. Iako Zakon o zaštiti životinja iz 2017. godine vlasnike pasa obvezuje na njihovu sterilizaciju, dio se njih na tu obvezu oglušuje. Neželjenu štenad potom najčešće ostavljaju u kutijama. Time im ugrožavaju živote i zdravlje, a brigu o njima prebacuju na druge.

Prijatelji životinja građane pozivaju da ne kupuju živa bića jer se ljubav ne kupuje. Ističu da u sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420.000 mačića, a kuja i njezino potomstvo 67.000 štenaca. Zbog toga se sterilizacija smatra najučinkovitijim načinom kontrole razmnožavanja životinja.

Akcija Udomljavanje je fora građane podsjeća da nabavljanjem kunića, mačića ili šteneta preuzimaju dugoročnu obvezu. Ta će životinja s njima živjeti najvjerojatnije između deset i dvadeset godina. Pritom će im postati velika uhata ljubav. Tepat će joj tako ili na neki drugi način, ali s jednakom količinom ljubavi.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner