LJUBAV I MODA: Neponovljiva Žuži Jelinek rođena je prije 100 godina

Rođena je kao Zsuzsanna Ferber 17. srpnja 1920. godine u siromašnoj židovskoj obitelji s trojicom braće (Imre, Aleksandar i Ivan) i gluhonijemim roditeljima (Izidor i Ruža Ferber), u Budimpešti, Kraljevini Mađarskoj. Za života je bila poznata kao arbitar ukusa u doba stvaranja jugoslavenskog potrošačkog društva, te kao kao neosporiva interpretatorica žensko-muških odnosa u modernoj hrvatskoj državi. U jugoslavensko doba je također stekla ugled kao osobna krojačica Jovanke Broz.

Uspostavom NDH sva trojica njene braće ubijena su u logorima, a onda je saznala da ustaše namjeravaju i njene roditelje deportirati u Jasenovac. Kako bi ih spasila, zavela je talijanskog časnika, a poslije je to komentirala: “Život svojih roditelja platila sam seksom i nije mi žao. A kaj će te vi misliti o meni, baš me briga”.

Godine 1943. godine pridružila se partizanima gdje je bila bolničarka. Završetkom rata, Žuži se vratila svojoj ljubavi – modi i postala krojačica. Iza sebe ostavila je četiri braka i mnogo ljubavnika, ali kaže da ‘nikad nije varala’.

Žuži Jelinek preminula je u siječnju 2016. u Zagrebu.

Komentiraj