Ljevica bez pobjedničke izborne strategije donosi novi trijumf Čoviću?

HINA/ Slavko VUKADIN

Stranke lijeve strane političkog spektra u Bosni i Hercegovini u ovom trenutku nemaju strategiju koja bi im zajamčila pobjedu na izborima u listopadu pa njihova razjedinjenost pokazuje kako je već sada gotovo izvjesna pobjeda predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića u utrci za novi madat člana Predsjedništva BiH, ocjena je medija u BiH.

S tim se slažu i neke utjecajne osobe iz političkog života poput bivšeg predsjednika SDP BiH i dugogodišnjeg ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije. Ovaj iskusni političar proteklog je vikenda javno pozvao sadašnje vodstvo SDP-a da povuče odluku o “dvostrukoj kandidaturi”, odnosno isticanju svog kandidata za bošnjačkog člana državnog vrha, uz upozorenje kako će to, uz raniju “samokandidaturu” Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ime ljevice, uništiti njenu šansu za preuzimanje vlasti u zemlji nakon jesenskih izbora.

Članovi najužeg vodstva SDP-a prošlog su tjedna donijeli odluku kao će ta stranka istaknuti bošnjačkog kandidata za državni vrh, dok predsjednik Demokratske fronte (DF) Komšić ostaje kandidat za hrvatskog člana. Pritom bi i jedan i drugi trebali biti istaknuti kao kandidati bloka lijevih stranaka i tako “zajedno ali odvojeno” krenuti u borbu za glasove istog biračkog tijela.

Takvu strategiju najprije je odbacio Denis Bećirović, istaknuti član SDP-a i zastupnik te stranke u državnom parlamentu, koji je jedini dovoljno popularan među bošnjačkim biračima da bi uopće bio prepoznatljiv kandidat za državni vrh. Bećirović je u otvorenom pismu jasno poručio kako će na taj način obojica kandidata izgubiti, a ljevica propustiti priliku koja im se sada nudi gotovo kao na dlanu zbog očajnog stanja u koju su zemlju dovele nacionalne stranke.

Odmah nakon njega otvorenim pismom Lagumdžija je pozvao vodstvo SDP-a da preuzme odgovornost za odlučne poteze i izbori se za jednog kandidata ljevice za Predsjedništvo BiH.

Ocijenio je kako je Komšić “zabio nož u leđa” ljevici kada je samostalno istaknuo svoju kandidaturu, jer je time samo dodatno homogenizirao hrvatsko biračko tijelo oko HDZ-a odnosno Čovića, pa je u takvom kontekstu moguće samo očekivati da Čović uvjerljivo pobijedi ali i da njegova stranka, sa ili bez izmjena izbornog zakona, osvoji dominantnu većinu u budućem Domu naroda parlamenta Federacije BiH i time preuzme sve bitne ključeve funkcioniranja nove vlasti.

Lagumdžija: Ljevica treba ići zajedno i ne dopustiti rezultat 3:0

“U situaciji u kojoj uspješno straši hrvatsko biračko tijelo ‘majorizacijom’, lider HDZ-a može računati na dodatnih preko 100 tisuća glasova”, tvrdi Lagumdžija, uz zaključak kako je vjerojatno da će na taj način Čović kao novi-stari hrvatski član Predsjedništva BiH dobiti gotovo dvostruko više glasova nego na izborima prije četiri godine.

Njegov je zaključak kako je u postojećim okolnostima izvjesno da će u Predsjedništvo BiH kao srpski član ući Milorad Dodik.

U toj situaciji ključni cilj za ljevicu je ne dopustiti “rezultat 3:0” odnosno učiniti sve da njen kandidat postane makar bošnjački član državnog vrha umjesto Fahrudina Radončića ili osobe koju kandidira Stranka demokratske akcije (SDA), smatra Lagumdžija.

Jedino na taj način ljevica će biti u prilici utjecati na budući sastav izvršne vlasti u BiH, no opet pod uvjetom da stranke koje čine taj blok ponude zajedničke liste za izbor zastupnika u parlamentima, a ne da na izbore idu s odvojenim listama kako se to sada planira i to prije svega zbog činjenice da se DF i SDP nisu uspjeli dogovoriti o ujedinjenu stranaka nego samo o “zajedničkom nastupu”.

Čelnici SDP-a uključujući predsjednika stranke Nermina Nikšića još se nisu očitovali o Bećirovićevim i Lagumdžijinim ocjenama, no zato je Željko Komšić poručio kako ga ti argumenti ne zanimaju. Komšić ne krije kako mu je prioritet izravni izborni sraz s Čovićem. “Ako je pokušaj da se zaustavi Dragan Čović, HDZ i Hrvatski narodni sabor (HNS) u svemu što rade i što vodi konačnoj podjeli zemlje, ‘izdaja ljevice’, onda me slobodno zovite izdajnikom”, kazao je Komšić u izjavi koju je prenio portal Klix.
Komšić je također predbacio Lagumdžiji da je on taj koji “dosljedno podržava Dragana Čovića”, odnosno kako je stalnim ustupcima lideru HDZ BiH, u razdoblju dok je obnašao dužnost predsjednika SDP-a, uništio i ljevicu i sve prilike za BiH za izlazak iz stanja u kojemu se i danas nalazi.

Utrka za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH najneizvjesnija

Burno stanje na bosanskohercegovačkoj ljevici, kao i procjene poput Lagumdžijine, trenutačno ukazuju kako bi se najzanimljivija bitka na izborima mogla voditi među kandidatima za državni vrh i to ne među onima za hrvatskog nego za bošnjačkog člana, no pod uvjetom da Komšić “revidira” svoj ratoborni nastup, a da se nekim čudom postigne dogovor među strankama tzv. građanske orijentacije o strategiji koju zagovara ne samo bivši predsjednik SDP-a nego i Naša stranka (NS), koja iz izbora u izbore privlači sve više birača nezadovoljnih stanjem u SDP-i ali i DF-u.

Stranka demokratske akcije (SDA), koja je značajno uzdrmana unutarnjim sukobima, svog kandidata još nije istaknula, a izvjesno je samo kako se njen lider Bakir Izetbegović ne može ponovo kandidirati jer mu to nakon dva uzastopna mandata zakonski nije omogućeno. Iz vrha SDA su najavili kako će svog kandidata odrediti tek u travnju, a možda i u svibnju, no najčešće se licitira imenom aktualnog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Upravo zbog te najave on je redovita meta kritika medija pod kontrolom Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB), koji ne krije ambicije da se i po treći put upusti u utrku za fotelju u državnom vrhu i tako od SDA preotme status ključnog bošnjačkog čimbenika u vlasti. Radončić istodobno šalje “pozitivne signale” prema strankama ljevice, a posebice prema SDP-u što je jasna naznaka kako mu je poželjna postizborna koalicija s tim blokom.

Sedam mjeseci uoči izbora izvjesno je samo kako će se za poziciju srpskog člana državnog vrha natjecati Dodik i aktualni član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Dodik već sada, pozivajući se na terenske ankete čiji sadržaj nije postao javno dostupan, samouvjereno tvrdi kako će poraziti Ivanića i na taj način mu se revanširati zbog poraza kojega je Željka Cvijanović, kao kandidatkinja Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), doživjela 2014. godine.

Komentiraj