LJETO NA PAUZI S kišom stiglo osvježenje, povratak vrućina u drugom dijelu tjedna

Autor:

Patrik Macek/PIXSELL

Promjenjivo oblačno ponegdje s kišom, na zapadu unutrašnjosti prijepodne moguće i izraženijom, očekuje danas Hrvatsku, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) dodajući i kako će sunčanije biti uglavnom u Dalmaciji.

Više naoblake u zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. U Slavoniji i Baranji te na srednjem i južnom Jadranu uglavnom suho uz malu do umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti će puhati slab sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu jaka, a u podvelebitskom primorju na udare olujna bura. Na srednjem i južnom Jadranu sjeverozapadnjak.

Temperature zraka u unutrašnjosti od 24 do 27, na Jadranu od 28 do 32C.

Toplinski val odmiče prema istoku, a u njegovoj pozadini hladniji zrak prodro je južno od Alpa te se u nad sjevernom Italijom i Genovskim zaljevom formirao visinski ciklonalni vrtlog. Genovska ciklona će u narednim danima biti slabo pokretna – stacionirat će i vrtjeti na istom mjestu te utjecati na vrijeme u našim krajevima.

LIJEČNICI UPOZORAVAJU Za vrijeme toplinskih valova i boravak u zatvorenom može biti koban

Sutra, u utorak, promjenljivo i nestabilno s mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom. Poslijepodne jak razvoj konvektivne naoblake, osobito u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu te u međurječju Save i Drave. Na Srednjem i južnom Jadranu dulja sunčana razdoblja.

Na sjevernom Jadranu umjerena, a u podvelebitskom primorju jaka bura, na srednjem i južnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Temperatura mora od 22 do 25C, UV indeks visok i vrlo visok.

SMRT HODOČASNIKA Zašto je na hadžu preko tisuću umrlih? Više je razloga, neki su neugodni za Saudijsku Arabiju…

U srijedu očekujemo prolaz oslabljene hladne fronte uz grmljavinu, pljuskove i manji pad temperature zraka. Obilne oborine na Kvarneru, u Lici i Gorskom kotaru te u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.
Od četvrtka postupna stabilizacija vremena uz porast temperature zraka, tako da će krajem tjedna opet biti vruće i vrlo vruće s temperaturama i do 37C .

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.