Premijerom filma “Nasljeđe” Sanje Šamanović u ponedjeljak se na Ljetnoj pozornici Opatija otvara 14. festival hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festival, u okviru kojega će se prikazati 32 filma, među kojima je i pet svjetskih premijera.

Za sedam festivalskih nagrada, koje se dodjeljuju posljednji dan festivala, 26. kolovoza, natjecat će se 22 filma.

Nakon kratkometražnog “Nasljeđa”, koji govori o suživotu majke i kćeri te njihovoj svakodnevnoj rutini, hrvatsku premijeru imat će dugometražni dokumentarac “Slobodni” Tomislava Žaje, o prilagodbi osoba s intelektualnim poteškoćama na nove životne uvjete u procesu deinstitucionalizacije.

Drugi programski blok večeras otvara “Kratki obiteljski film” Igora Bezinovića, njegov drugi film na temu probacije, dok će Lana Kosovac predstaviti svoj debitantski dugometražni film “Pomutnje”, koji bez cenzure prati dramatične pripreme i njujoršku praizvedbu istoimene predstave u režiji Branka Brezovca. Riječ je o prvom filmu “Eurokaza”. Prvu festivalsku večer zatvara zagrebački bend Žen, u Old School Pubu.

Svjetsku premijeru na festivalu će imati Đuro Gavran, s filmom “Vijesti iz Laayouna”, koji prati nekoliko mladića u izbjegličkom naselju surovog pustinjskog predjela jugozapadnog Alžira, a premijerno se prikazuju i kratki filmovi “201507-STDR-L” Vjekoslava Gašparovića, o danu u Krnjaloži, u žetvi i destilaciji lavande, te “Ti si mići mići mrav” pulskog umjetnika i performera i.j.piNA.

Prvi put se prikazuje i talijansko-hrvatski dugometražni dokumentarac “Tanka linija” Nine Mimice i Paole Sangiovanni, o ratnim silovanjima u Somaliji i Bosni i Hercegovini, viđen iz perspektive nasilnika i žrtve, “Čestica 81/5” Maje Bošković i Renate Lučić, nastao kao rezultat Fade In-ove radionice “Izgradnja lika na filmu”, te “Irenino ogledalo” Leona Rizmaula, svojevrsna rekonstrukcija HRT-ove serije “Portreti i susreti”.

Na programu je i dobitnik ovogodišnjeg Oktavijana za najbolji dokumentarni film “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević te “Dum Spiro Spero” Pere Kvesića, dobitnika Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade “Vedran Šamanović” s Pulskog filmskog festivala.

Među ostalim, prikazat će se “Kandidat” Roberta Tomića Zubera i Tomislava Pulića, “Treći” Arsena Oremovića, “Turizam!” Tonćija Gaćine, tri filma dokumentarističkih eksperimentatora nove generacije, “Kupus na lešo” Zorka Sirotića, “Sanja” Nikice Zdunić i “9. januar” Elvisa Lenića, te “Administrativna pogreška” Tina Bačuna, “Cile” Katarine Radetić, “Zauvijek” Monike Rusak i “Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile” Marice Lalić i Ivice Lasića.

Posljednji dan festivala rezerviran je za program novih filmova Restarta koji se prikazuje izvan konkurencije “Nešto o životu” Nebojše Slijepčevića, “Kino otok” Ivana Ramljaka, “Neovisna lista oportunista” Vedrana Senjanovića i Dejana Oblaka i “Žena zmaj” Ivane Sansević te izabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma, “Ispred zastava” Sanje Bistričić i “Samo tvrdo” Dražena Puklaveca.

Filmovi se natječu za šest nagrada žirija i nagradu publike, o čemu odlučuju filmski kritičar Marko Njegić, glavna urednica filmskog časopisa “Cinema&Video International”“ i programska suradnica Balkan Florence Express festivala Carolina Mancini, glazbenik, dizajner zvuka i producent Zoran Medved, te prošlogodišnji LFF-ovi laureati – redateljica Tiha K. Gudac i beogradski montažer Dragan von Petrović.

Najbolji film po izboru publike i žirija osvojit će novčanu nagradu u iznosu od tisuću dolara, a svi pobjednici i unikatne statue Saše Jantoleka.

U konkurenciji za nagradu za najbolji regionalni film, koja se dodjeljuje autorima ili produkcijama iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, ove godine se natječe osam filmova.

Razgovori s autorima u neformalnoj festivalskoj atmosferi

Osim na Ljetnoj pozornici, gdje će se prikazivati službeni filmski program, festival se održava u Villi Antonio s filmskim popodnevima, popratnim projekcijama, razgovorima i edukativnim programom.

U programu “Kave s autorom”, kojeg će u Caffe baru Eugenian voditi filmski kritičar Marko Njegić, svakodnevno će se održavati razgovor o večer prije prikazanim autorima.

Uz popratne razgovore filmska popodneva prikazuju filmove “Ona, teatar” Marine Baničević, priča o Mani Gotovac, “Claustra” o zaboravljenoj arheološkoj baštini iz doba kasne antike, “Goli” Tihe K. Gudac, prošlogodišnji pobjednik Liburnia Film Festivala. Redateljica i montažer tog filma Dragan von Petrović, će kroz ‘case study’ govoriti o radu na filmu čiji glavni protagonist nije živ niti je ikad svjedočio o iskustvu s Golog otoka, te o etičkim dilemama u radu s osobnim traumama i povijesnim zločinima.

U istom se programu pretpremijerno prikazuje i prva epizoda iz novog dokumentarnog serijala “Kultura na radničkoj traci”, u režiji Tihe K. Gudac, nakon čega će uslijediti razgovor o kulturi u malim sredinama.

Organizatori, Udruga Liburnia Film Festival s Restartom i Udrugom Delta, ističu druženje publike i autora te neformalnu atmosferu kao svoj svojevrsni ‘trademark’.

Organizirat će se i praktične edukacije za najmlađe od 7 do 10 godina, “Filmska početnica” o raskrinkavanju tome malih filmskih varki, u suradnji s Restartom, i za malo starije, “Prvi put snimam” u suradnji s riječkim Filmaktivom.

Na zatvaranju festivala svirat će riječka grupa This Connection.

Komentiraj