LJETNA NJEGA KOŽE U PET KORAKA Visoki UV indeks traži posebne mjere opreza

Autor:

Pixabay

Velike vrućine i štetne UV zrake ljeti su izazov za kožu pa joj treba posebna njega kako bismo je sačuvali od oštećenja, prebrzog starenja i zdravstvenih problema.

Ljeti njegujte kožu kroz pet koraka koje donosimo u nastavku i zimu ćete dočekati blistave puti.

Hidracija

Hidracija je temelj cjelokupnog zdravlja pa time i zdravlja najvećeg organa u našem tijelu – kože. Dehidrirana koža podložna je oštećenjima, suha je, ljušti se i na njoj su izražene bore.

Voda koju u primjerenoj količini unosimo u organizam (otprilike 8 čaša dnevno, za svaku osobu to je drugačije, a ovisi o stilu života, okolišnim i brojnim drugim faktorima), pomaže tijelu isprati toksine te održava vlažnost kože. Trebalo bi uvijek sa sobom nositi bočicu obične vode, pogotovo ljeti.

Osim iznutra kožu treba vlažiti i izvana uz pomoć hidratantnih krema i losiona.

SPF!

Krema sa zaštitnim faktorom ljeti je neizostavna. Ako ste skloni hiperpigmentaciji, koristite toniranu kremu za sunčanje na bazi minerala jer blokira plavu svjetlost, koja pridonosi proizvodnji pigmenta u koži.

Mineralne kreme za sunčanje odlična su i sigurna zaštita protiv UV zraka, a mogu ih koristiti i osobe sklone alergijama te one koje imaju osjetljivu kožu.

I ono što je ključno – ne zaboravite je nanijeti. Niste kupili kremu da stoji u torbi za plažu i dočeka iduće ljeto, već da je potrošite ove sezone. Mažite se svaka dva sata, osobito ako se pojačano znojite te nakon izlaska iz mora. Mažite se i kada je oblačno vrijeme. Koristite onu sa zaštitnim faktorom 30 ili više.

Aplikacija

Instalirajte aplikaciju koja će vas informirati o UV indeksu gdje god se nalazili i savjetovati o mjerama zaštite. Poneka zaboravimo koliko je važno zaštititi se od sunca, osobito ako smo opušteni i uživamo na godišnjem odmoru.

Antioksidansi

Antioksidansi saniraju oštećenja na stanicama nastala djelovanjem slobodnih radikala. Drugim riječima, regeneriraju kožu. Osim toga, potiču stvaranje kolagena u koži koji čini da ona blista i izgleda mladoliko.

Jedite redovito namirnice bogate antioksidansima poput bobičastog voća, agruma, zelenog lisnatog povrća, pijte zeleni čaj. Osim što će vas hidrirati, osigurat će tijelu potrebne antioksidanse.

Razmislite i o korištenju proizvoda za njegu kože koji sadrže vitamin E, vitamin C koji će koži pružiti elastičnost i zaštititi je od okolišnog zagađenja.

Nakon sunčanja

Nakon što ste cijeli dan proveli na suncu, pružite koži olakšanje i potrebnu njegu. Istuširajte se hladnom vodom kako biste ju umirili, isprali s nje znoj, sol i ostatke kreme za sunčanje. Nakon tuširanja namažite je hidratantnom i umirujućim losionom kako biste nadoknadili izgubljenu vlagu.

Ako izgorite na suncu, namažite kožu golom od aloa vere ili običnim jogurtom koji će ona brzo upiti.

I za kraj, a nikako manje bitno, izbjegavajte sunce između 11 i 16 sati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.