LJETNA KLASIKA Opera ‘Carmen’ u suvremenoj produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca

Dražen Šokčević/HNK Ivana pl. Zajca

Nakon izvedbi Verdijeve ‘Aide’ i Beethovenove Devete simfonije, veliko finale drugog festivala Ljetna klasika u pulskoj Areni, će označiti premijerna izvedba Bizetove slavne opere ‘Carmen’ u četvrtak 1. kolovoza s početkom u 21 sat.

Inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, ravnat će šef-dirigent riječkog orkestra, karizmatični Yordan Kamdzhalov.

Vrela ljetna noć i Arena savršena su kulisa za opernu priču o strastvenoj, slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu. Jedinstvenost ovog ambijentalnog spektakla režiranog za pulski antički amfiteatar, čine scenografske i svjetlosne intervencije koje će zamijenjeniti uobičajen prostor pozornice i gledališta i transformirati ga u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu.

Opera u produkciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca će se izvoditi na kamenim tribinama na kojima će ipak istodobno biti i – dio publike. Tako će 200-tinjak gledatelja biti integrirano u predstavu, odnosno postati njenim dijelom što garantira jedinstven, 4 D doživljaj ove opere.

“S različitim autorskim timovima i kroz različite inscenacije dobila sam priliku istraživati slojeve uloge Carmen i sagledavati je te ulaziti u nju iz različitih kutova. Budući da će u Areni tijekom izvedbe među nama na tribinama sjediti i dio publike, mislim da će pulska inscenacija biti izuzetno atraktivna za gledatelje“, kazala je Ivana Srbljan o svojoj “pulskoj” Carmen.

Uz mezzosopranisticu i Aljaža Farasina nastupit će Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar, Slavko Sekulić, Ivan Šimatović, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Emilia Rukavina i Saša Matovina.

“Siguran sam da će to biti izvanredno iskustvo za publiku. Kod ‘Carmen’ me najviše oduševljava strast koju Ivana Srbljan i Aljaž Farasin savršeno iznose, i svojim izvanrednim pjevačkim umijećem i svojom iznimnom glumačkom snagom”, rekao je dirigent Yordan Kamdzhalov.

Uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca nastupit će i Dječji zbor Kap, a u predstavi sudjeluje i ansambl Baleta riječkog HNK.

Ivana Srbljan, Aljaž Farasin i članovi baleta

Komentiraj