LJAJIĆ: Posjet Vučića Hrvatskoj je prilika

hina

Posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović prilika je da se konačno počnu rješavati otvorena pitanja i smanje tenzije između dviju država, poručio je u subotu potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.

Naglašavajući kako je posjet Hrvatskoj “jako važan sa stajališta naših međunarodnih odnosa”, Ljajić je za Radioteleviziju Srbije ocijenio kako će susreti dužnosnika na najvišoj razini pridonijeti da se smanje napetosti, a ujedno i prilika da se “otvore važne ekonomske teme”.

Ljajić je naveo da Srbija više izvozi na hrvatsko tržište nego što uvozi iz Hrvatske i podsjetio da od 2013. nije bilo zajedničkih sjednica odbora dviju država kojima bi se potaknula ekonomska suradnja.

“Po prvi puta je između Srbije i Hrvatske robna razmjena dostigla milijardu eura, s tim što Srbija ima 44 milijuna eura više izvoza nego uvoza”, rekao je Ljajić.

On je najvažnijim ocijenio što će susret Vučić – Grabar-Kitarović  “biti prilika da se konačno počne s rješavanjem teških pitanja između dvije zemlje”, naglasivši da taj posjet ima  “veliku povijesnu važnost”.

“Bitno je da hrvatska vlada sudjeluje u realizaciji ovog posjeta, pošto predsjednica ima više protokolarnih ovlasti. Bez vlade – bojim se da nećemo moći ova pitanja rješavati”, ocijenio je Ljajić, sugerirajući da “treba biti realan” u procjenama očekivanih rezultata posjeta Vučića Hrvatskoj.

Ljajić je uvjeren kako će i sama činjenica da je posjet dogovoren smanjiti napetosti, a nada se da i s hrvatske strane postoji spremnost da se “ozbiljno uđe u rješavanje otvorenih pitanja”.

Predsjednik Srbije Vučić posjetit će Zagreb 12. i 13. veljače, na poziv predsjednice Grabar-Kitarović.

Komentiraj