Izabrani američki predsjednik Donald Trump od 17 sati održava svoju prvu konferenciju za novinare, na kojoj komentira navodne kompromitirajuće financijske i osobne podatke koje su o njemu prikupili ruski agenti.

Livestream pratite ovdje:

Na početku obraćanja Trump se zahvalio nekim medijima, koji su se snažno suprotstavili lažnim vijestima. “Želim čestitati mnogima koji se nalaze ovdje, ali i moram reći da su mnoge kuće bile izrazito profesionalne, iako me u prošlosti baš i nisu mazile, čak otišle korak iznad onog što sam očekivao”, kazao je Trump.

Dodao je kako je lažna vijest možda procurila i iz redova obavještajnih službi. “Nikada nije trebala biti ni napisana, a kamoli procuriti u javnost”, poručio je.

“Posljednjih tjedana bio sam vrlo aktivan na ekonomskom polju”, dodao je Trump dodajući kako se zahvaljuje Fordu koji je odlučio tvornicu otvoriti u SAD-u, a ne Meksiku. “Nadam se da će i General Motors slijediti njihov primjer”, rekao je.

Podsjetio je na svoje obećanje kako će stvoriti veliki broj radnih mjesta. “Već to radimo. Bit će ovo pokret kakav svijet još nije vidio, a još manje očekivao”, kaže.

Na novinarsko pitanje o izvještaju o utjecaju Rusa na ishod izbora. “Nikada, ali baš nikada to nije smjelo procuriti.”, rekao je Trump dodavši kako je Demokratska stranka obavila vrlo loš posao. “Nisu napravili ništa da se obrane od hakiranja. Pokušali su i nas hakirati”, otkrio je.

“Mislim da su nas Rusi hakirali, ali hakirali su nas i drugi, druge zemlje. Imamo 22 milijuna imena, bila je tu i Kina. Mnogi nas hakiranju”, otkrio je poručujući kako su okupili tim najvećih stručnjaka koji će složiti obranu i spriječiti daljnje hakerske napade.

Upitan o odnosu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izabrani američki predsjednik kaže da je za njega prednost ako ga Putin voli. “Ne znam hoću li se slagati s Putinom, nadam se hoću, ali možda i neću. Mislite li da bi Hillary bila bolja s Putinom? Molim vas….”, odmahnuo je rukom Trump.

“Na Twitteru sam objavio da nemam nikakvih dogovora niti poslova u Rusiji, poslova koji bi se tamo trebali dogoditi, niti imam bilo kakvog duga ili kredita prema Rusiji. Tamo mogu stvoriti poslove, ali to ne znači da bi bili u konfliktu”, objasnio je.

Najavio je kako sav svoj biznis daje u ruke svojim sinovima Ericu i Donu. “Izabrani predsjednik će odstupiti će sa svih izvršnih pozicija u organizaciji Trump, njegova supruga također. On neće imati nikakvu ulugu u organizaciji Trump”, rekla je Trumpova odvjetnica Sheri Dillon.

Trump se nakon završetka govora svoje odvjetnice vratio na pozornicu i rekao kako u svom kabinetu želi najbolje ljude. Jedna ga je novinarka upitala o Obamacareu. “Napokon. Mislio sam da me nitko o tome neće pitati. Obamacare je – katastrofa”, rekao je. Naglasio je kako želi puno bolji i jeftiniji zdravstveni sustav.

Upitan o ogradi čiju je gradnju najavio na granici s Meksikom, Trump kaže: “Nije to ograda, to je zid. Ne želim čekati, želim da se što prije počne graditi. Platiti će ga Meksiko”, rekao je Trump dodajući kako je meksička vlada briljantna, kako je njihov narod odličan. “Ništa im ne zamjeram, pa čak ni činjenicu da nas iskorištavaju”, kaže.

“Sramota je da su obavještajne službe dopustile da se objave informacije koje su bile lažne. To se događalo u nacističkoj Njemačkoj”, rekao je Trump poručujući kako je Buzfeed smeće i da će snositi posljedice. Dodao je i kako se CNN mora ispričati. Kada mu je novinar CNN-a pokušao postaviti pitanje, Trump mu je rekao kako je CNN lažan i da mu neće dopustiti pitanja. “Ne budite bezobrazni”, rekao mu je Trump nakon novih pokušaja za postavljanje pitanja.

“Rusija će imati puno veći respekt za našu zemlju kada ću je ja voditi. Putin nas nije smio hakirati i više sigurno neće, to je moja poruka Putinu. Ili ćemo se slagati, ili nećemo”, rekao je Trump dodajući da će ih svi puno više cijeniti kada on postane predsjednikom.

Komentiraj