Aktualnim prijepodnevom jutros je započelo proljetno zasjedanje Hrvatskog sabora. Premijer Andrej Plenković i članovi njegove Vlade odgovarat će na 40-ak zastupničkih pitanja.

Prvo pitanje postavit će Boris Milošević iz SDSS-a , slijedi ga SDP-ovac Peđa Grbin, dok će posljednje pitanje biti ono Mostovca Marka Sladoljeva.

Livestream Aktualnog prijepodneva možete pratiti ovdje:

13:25 SDP-ov Domagoj Hajduković pitao je premijera je li hrvatsko veleposlanstvo obavijestilo State Department o posjetu predsjednice. “Minimalna konzervativna cijena tog posjeta je 100 do 150 tisuća kuna. Hrvatska javnost ima pravo znati što je za taj novac dobila”, rekao je Hajduković.

Plenković je rekao da je State Department formalno obaviješten, te kako se nije bavio troškovima.

13:10 Na red su došla i pitanja o predsjedničinom odlasku u SAD. Beanimir Bunjac iz Živog zida pitao je Plenkovića je li predsjednica dobila službeni poziv iz SAD-a te je li veleposlanik u SAD-u osobno dočekao predsjednicu. “Je li Predsjednica bila u posjetu privatno, službeno ili privatno-službeno”, pitao je Bunjac.

“Bio sam upoznati da će ići u SAD prije nego je išla, razgovarao sam s njom kad je došla”, rekao je Plenković dodajući da je veleposlanik u vrijeme boravka predsjednice u SAD-u bio u Uagrebu zbog zdravbstvenih razloga članova obitelji.

“Nikada do sada nije se detaljno tražilo uvid u sastanke ili pozivna pisma. Možete ići u posjete i temeljem telefonskih razgovora. Ona je javnosti dovoljno objasnila iz kojih je razloga bila u SAD”, rekao je premijer navodeći kako je informacija koju je on dobio od predsjednice ‘sasvim dovoljna’.

12:20 SDP-ov Damir Tomić premijeru Plenkoviću postavio je pitanje kada planira smijeniti ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića zbog plagijata.

“Jeste vi čitali članak ministra Barišića? Bilo koju varijantu, bilo koju verziju. Ne znam jeste li, savjetujem vam da pročitate”, rekao je Plenković dodajući kako je članak detaljno proučio.

“U znanstvenom članku se obično u fusnoti argumentiraju teze, sve ostale fusnote imaju referencu osim jedne. Tu je fusnotu sam ministar uočio prije nego je bilo tko prijavio. Taj članak objavljen je potom u nekoliko međunarodnih časopisa s izravnom referencom, ministar je o tome dao jasna objašnjenja”, dodao je Plenković naglašavajući kako je pitanje ‘jedne male reference’ dignuto na razinu ljudskog, moralnog, znanstvenog i političkog integriteta Pave Barišića.

Premijer je kazao kako ministra osobno poznaje. “Ima iskustva, važne zadaće, njegov resor je bitan za budućnost, ono što radi u zadnja tri mjeseca, radi stručno i sa srcem, želi pridonijeti Hrvatskoj. Ne bih želio da jedna takva mala, tiskarska ili neka druga greška, njemu nanese štetu i pridonese destabilizaciji vlade”, rekao je Plenković.

Dodao je kako Barišić uživa respekt brojnih kolega, “Ovaj problem je apsolutno prenapuhan, ne želim ulaziti u motive. Ako su brojna povjerenstva jasno odlučivala o toj temi, ne znam zašto bismo godinama nakon prve verzije članka imali ovako veliku raspravu o temi koja je, po mom mišljenju, previše eksponirana u javnosti”, zaključio je Plenković.

Tomić mu je odgovorio kako se o toj temi itekako treba razgovarati i još jednom podsjetio na priopćenje uglednog znanstvenika Ivana Đikića. Kazao je Plenkoviću da očito nije pročitao Đikićeve argumente i primjedbe. “Zaustavili ste regormu školstva jer očito mislite da je sadašnji sustav savršen. Vama odgovaraju što neobrazovaniji građani jer su uglavnom takvi vaši glasači”, zaključio je SDP-ovac.

Na sve je reagirao i Željko Reiner, koji trenutno predsjedava Saborom, rekavši Tomiću da je svjestan da je svojim komentarima uvrijedio na desetke tisuća ljudi.

12:05 SDP-ov Mirando mrsić premijeru je postavio pitanje vezano za zaštitu na radu.

“Uštedjet ćete na zdravlju radnika. Plan je suprotan onom što radi EU. Vlada je skalpelom krenula na sustav koji se bavi ljudima i njihovim zdravljem. Hoćete li biti osobno odgovorni zbog povećanog broja ozljeda pa i smrti na radnom mjestu?”, pitao je Mrsić, a Plenković mu je odgovorio da ne bude tako ‘dramatičan i pesimističan.

Mrsić je naglasio kako se smanjuje broj sistematskih pregleda za radnike koji rade u bučnim uvjetima, a sa sobom je donio i snimku buke s gradilišta koju je pustio preko mobitela. Željko reiner rekao mu je kako je svojim potezom sigurno dobio pozornost medija, što mu je očito i bop cilj.

“Netko drugi bi sljedeći put mogao pustiti svoju omiljenu pjesmu ili nešto slično, a to nije na razini Sabora”, rekao je Reiner.

11:20 SDP-ov zastupnik Peđa Grbin ministra državne imovine pitao je podržava li privatizaciju HEP-a zbog nacionalnizacije INA-e.

“Ina je oduvijek bila gospodarski gigant. No, naglašavam odgovornost prema tvrtki, prema radnicima i odgovornost prema državi. Nažalost, u Ini su nedorasli pojedinci izvršavali vježbe projektiranih šteta. I zbog toga posljedično, Ina je traumatizirana ne od 2003., nego više od 25 godina. Ova vlada se nije odrekla Ine i to je jasno rekao predsjednik vlade. Moj stav o otkupu dionica Ine je poznati, kao što je poznat i o HEP-u. Proces odlučivanja mora biti u rukama države, ali podržavam uključivanje HEP-a u otkup dionica Ine. No moramo brinuti o nekoliko pojedinosti, o informacijama koje dajemo dioničarima, o povlaštenim informacijama. Svako moje komentiranje bi moglo dovesti u zabludu investicijsku zajednicu”, odgovorio mu je Marić.

Grbin mu je tada rekao kako je njegovo pitanje bilo ‘jasno da jasnije nije moglo biti’, a on je umjesto da ili ne, ‘odgovor dao u nekakvim litanijama’.

“Kao ministar radite očito nešto što biste kao zastupnik osuđivali. Iz izbjegavanja odgovora zaključujem da očito namjeravate provesti odluku premijera i namjeravate napraviti sve da se privatizira HEP”, rekao je Grbin

10:36 SDP-ov Gordan Maras premijera je upitao o Ini. “Odlučili ste kupiti Inu na Badnjak, a nekoliko dana kasnije ste odlučili prodati HEP, kompaniju koja je ostvarila dvije milijarde kuna dobiti 2015. Nemojte mi govoriti da je to naše ako prodamo samo 25 posto”, rekao je Maras dodajući kako onda možemo prodati i Nacionalni park Brijune.

“Iako građani žele referendum o ovome, vi ne želite. Iako građani ne žele privatizaciju, vi želite. Koliko vrijedi mađarski udio u Ini i koliko vrijedi 25 dionica HEP-a?”, pitao je Maras, a Plenković mu je uzvratio pitanjem je li bio dio Vlada kada se radila priprema za IPO HEP-a. “Mislim da jeste. Ne sjećam se da ste tada rekli da je to strašno, grozno…Apeliram na konsenzus. Ukoliko je vaša Vlada radila na dokumentu o IPO HEP-a, zar ne mislite da bi bilo logično da neka druga Vlada možda i iskoristi tu studiju, bar neke njene aspekte?”, rekao je Plenković dodajući da smatra da je ovakav model HEP-a najprimereniji.

“Ja znam da si vi vjerujete, vjerovao je i Sanader, koji je dobio podršku p Predsjedništva HDZ-a i vidite kako je to završilo”, kaže Maras i navodi kako će inzistirati na referendumu. ” Zbog čega bi vam građani vjerovali da je postupak sada transparentan: zato jer ste vi dobar dečko iz Zagreba? Dobro je da je i vaš koalicijski partner rezerviran prema vašim najavama”, rekao je.

10:25 Nezavisni zastupnik Veljko Kajtazi pitao je Lovru Kuščevića zašto je novac namijenjen Romima upućen u općinu Vrpolje gdje prema popisu stanovništva ne živi niti jedan Rom.

Kuščević je potvrdilo da je ostalo 100 tisuća kuna za uređenje romskih naselja te dodao da su stupili u kontakt s naseljima u kojima žive Romi. “Uspjeli smo iznaći načina da im ipak damo 50 tisuća kuna, drugi smo uputili u Vrpolje – program uređenja romskog naselja”, objasnio je.

10:05 Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković rekao je da se kupnjom Ine pravosuđu šalje poruka da se ne bvavi korupcijom, odnosno malverzacijama. pitao je i hoće li ovo značiti kraj “mađaronske politike prema Ini”.

Premijer Andrej Plenković pokazao je dokument koji je napravljen prije dvije godine, za vrijeme Vlade Kukuriku koalicije, a radi se o IPO-u HEP-a. “napravili su ga Morgan Stanley, Sberbank i Unicredit. Znate što je predmet studije? IPO HEP-a. Toliko o vremenu koje je potrebno”, odgovorio je Plenković.

09:55 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić premijera Plenkovića pitao je planira li Vlada povesti Hrvatsku u kupnju dinica od MOL-a koji joj je do sada nanio puno štete.

“Priča s Inom izrazito je kompleksna i donijela je niz problema i otvorenih pitanja. Želim da postignemo široki konsenzus o otkupu dionica Ine od MOL-a. Kada smo to najavili, nismo tu odluku donijeli ad hoc”, rekao je Plenković dodajući kako je to pitanje od prvog dana bila rasprava između dva partnera u Vladi.

“Od svega što smo čuli u javnoj raspravi, nisam čuo bolji i kvalitetniji model bez stvaranja javnog duga od inicijalne javne ponude dionica HEP-a 25 minus jedna dionica. Hrvatska zadržava sva ključna prava u upravljanju HEP-om, bez ikakve prodaje nacionlanog bogatstva, kako se to moglo čuti proteklih dana”, dodao je premijer.

Bernardić mu j odgovorio da nije bilo nikkave javne rasprave o kojoj je Plenković govorio. “Bojim se da nam ne govorite sve. Za novac koji planirate dobiti od četvrtine HEP-a ne možete otkupiti Inu i to je svima jasno. S pravom sumnjamo da postoji još neki tajni plan HDZ-a i Mađara, a najavili ste i daljnu prepordaju Ine”, rekao je Bernardić dodajući da HEP u ovom trenutku nije preman za prodaju.

09:50 SDSS-ov Boris Milošević ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac pitao je što namjerava poduzeti za pomoć potpomognutim područjima koja se ne mogu ravnomjerno razvijati.

Žalac je najavila da planiraju otvoriti upravu za potpomognuta područja. “Pola Hrvatske pripada potpomognutim područjima. Predvidjeli smo i donošenje zakona o potpomognutim područjima koji će u trećem kvartalu ove godine biti u Saboru”, rekla je Žalac.

Komentiraj