Litva i Rumunjska osuđene zbog tajnih zatvora CIA-e

Nacional

Nakon Poljske 2015., Europski sud za ljudska prava (ECHR) osudio je Litvu i Rumunjsku zbog njihova sudjelovanja u programu tajnih zatvora CIA-e, prekorivši ih zbog kršenja ljudskih prava.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite reagirala je priznavši da odluka suda “ne ide u prilog” njezinoj zemlji čiji je “ugled ovime narušen”.

“Obvezuje nas Europska konvencija o ljudskim pravima. Zato moramo provesti odluku suda”, rekla je predsjednica.

Sud je presudio u korist dvojice zatvorenika Guantanama, Abda al Rahima al Nachirija (protiv Rumunjske) i Abou Zoubaida (protiv Litve), koji su tvrdili da su bili u tajnim zatvorima u tim zemljama između 2004. i 2006., gdje su bili psihički i fizički zlostavljani.

ECHR je osudio rumunjske i litavske vlasti zaključivši da su prekršile nekoliko zakona: o zabrani mučenja, o pravu na slobodu i na sigurnost zatvorenika, poštovanju privatnosti i pravu na pravedno suđenje.

Zatvore CIA-e otvorila je Američka obavještajna agencija u tajnosti u nekoliko zemalja (Poljska, Litva, Rumunjska, Afganistan, Tajland) u vrijeme predsjednika Georgea W. Busha, na početku “rata protiv terorizma” i nakon napada 11. rujna.

“Litva je zbog sudjelovanja u programu držanja u tajnim zatvorima CIA-e više puta prekršila zakon”, kao što je učinila i Rumunjska kao “sudionica programa tajnih zatvora”, navodi se u odluci suda.

Premda ni Bukurešt ni Vilnius nisu priznali postojanje takvih zatvora na svom teritoriju – rumunjsko i litavsko državno odvjetništvo otvorili su istragu o navodnom postojanju tajnih zatvora – za sud nije bilo dvojbe.

“Dokazano je da je u Rumunjskoj postojao” centar poznat kao Site black, a “CIA je u Litvi imala tajni zatvor od veljače 2005. do ožujka 2006. poznat kao Site violet, navodi sud.

Al Nachirija, Saudijca, sumnjiči se da je počinio napad na američki ratni brod Cole u kojemu je u listopadu 2000. poginulo 17 Amerikanaca u jemenskoj luci Adenu. Američke vlasti ga još drže u strogim uvjetima, dodaje sud.

Za Abou Zoubaidu, Palestinca bez državljanstva, Washington smatra da je u vrijeme uhićenja bio među istaknutim članovima Al Kaide.

Ove dvije odluke nisu konačne jer rumunjska i litavska vlada imaju tri mjeseca za podnošenje žalbe i zahtjeva za preispitivanje odluke u Velikom vijeću ECHR-a.

Komentiraj