Lindsey Graham “promijenio ploču” o imenovanju sudaca Vrhovnog suda

Predsjednik odbora za pravosuđe američkog Senata, republikanac Lindsey Graham najavio je u subotu da planira podržati Trumpovu nominaciju za suca Vrhovnog suda u izbornoj godini čime je porekao svoje izjave iz 2016. koje sada kruže društvenim mrežama.

Dok se zahuktava debata o tome treba li predsjednik Donald Trump pronaći nasljednika Ruth Bader Ginsburg prije izbora, progresivni aktivisti dijele snimke senatora Južne Karoline koji je 2016. rekao da republikanci čine presedan blokiranjem tadašnjeg predsjednika Baracka Obame koji je u izbornoj godini podnio nominaciju za novog suca Vrhovnog suda nakon smrti Antonina Scalie.

“Želim da iskoristite moje riječi protiv mene”, rekao je Graham u Senatu prije četiri godine. “Da je 2016. predsjednik bio republikanac i da se pojavilo upražnjeno mjesto u posljednjoj godini mandata, možete reći da je Lindsey Graham rekao da treba omogućiti sljedećem predsjedniku, tko god to bio, da podnese nominaciju”, dodao je Graham.

Graham je sada “promijenio ploču” jer, kako kaže, okolnosti su se promijenile.

“Dvije najveće promjene koje se tiču Senata i potvrđivanja sudaca u posljednjem desetljeću došle su od demokrata”, tvitao je Graham.

Graham je prvo optužio Harryja Reida, bivšeg senatora Nevade koji je 2013. uveo “nuklearnu opciju” koja dopušta da suci, iako ne i suci Vrhovnog suda, dobiju podršku u Senatu običnom većinom. Reid je četiri godine kasnije otišao u mirovinu.

Graham je također osudio senatora iz New Yorka Chucka Schumera i “njegove prijatelje u liberalnim medijima” zbog protivljenja nominaciji Bretta Kavanaugha za suca Vrhovnog suda 2018. nakon što je optužen za seksualni napad na učenicu dok je bio u srednjoj školi, što je Kavanaugh oštro demantirao.

“U svjetlu ova dva događaja, podržat ću predsjednika Donalda Trumpa u svakom pokušaju vezanom uz ispražnjeno mjesto nakon smrti sutkinje Ginsburg”, tvitao je Graham.

Graham je svoje riječi ponovio i 2018. na Festivalu u Atlanti. “Ako se mjesto isprazni u posljednjoj godini mandata predsjednika Trumpa i počne primarni proces, čekat ćemo do sljedećih izbora”, rekao je Graham.

Nekoliko republikanskih senatora davalo je slične izjave 2016., uključujući Coryja Gardnera i Davida Perdua koji su se našli u nezgodnoj situaciji nakon smrti liberalne sutkinje.

Kontroverza oko imenovanja dolazi u nezavidno vrijeme za Grahama koji je u tijesnoj utrci za svoje mjesto u Senatu s demokratskim izazivačem Jaimeom Harrisonom. Anketa Quinnpiaca objavljena u srijedu pokazuje da su izjednačeni, ali da 49 posto birača preispituje Grahamovu iskrenost i samo mu 40 posto vjeruje.

Graham je također na meti kritika jer je Trumpa prozvao rasistom i ksenofobom prije nego što je Trump postao republikanski predsjednički kandidat 2016. Kada je Trump izabran za predsjednika, Graham je postao njegov nepokolebljiv zagovornik.

Kandidata za suca Vrhovnog suda nominira predsjednik, a potvrđuje Senat. Republikancima će vjerojatno trebati podrška 50 od svojih 53 senatora kako bi se potvrdila Trumpova nominacija.

Republikanska senatorica Aljaske Lisa Murkowski rekla je u petak da se nominacija ne bi trebala požurivati prije izbora u studenom.

Republikanska senatorica Susan Collins iz Mainea tvitala je u subotu da bi nominacija “trebala pripasti predsjedniku koji bude izabran 3. studenog”.

Republikanski senator Mitt Romney, koji je glasao za opoziv Trumpa u veljači,  također je pod pritiskom da se ponovno usprotivi Trumpu.

Prerano je govoriti kako će republikanci glasati. U igri su još dvojica nezavisnih senatora.

Želja sutkinje Ruth Bader Ginsburg bila je da se upražnjeno mjesto popuni kada se izabere novi predsjednik.

Komentiraj