Nakon otkrića Nacionala i mreže EIC Lilianne Ploumen želi istragu EP-a zbog novca SAD-a Pro-Life udrugama

Otkriće Nacionala i mreže EIC o tome kako SAD financira europske udruge protiv pobačaja, dovelo do zahtjeva za istragu Europskog parlamenta

Otkriće Nacionala koji je u suradnji s nekoliko renomiranih europskih medija početkom lipnja objavio priču o tome kako konzervativne američke udruge financiraju udruge sličnih svjetonazora unutar Europske unije, pokrenulo je političku raspravu u nekim državama članicama, a o svemu bi se uskoro trebalo raspravljati i u Europskom parlamentu.

Nacional je kao dio Europske istraživačke suradnje (EIC) sa španjolskim Infolibreom i belgijskim De Standaardom objavio podatke koji pokazuju da je 21 europska vjerska organizacija, “think-tank” ili nevladina organizacija povezana s programom protiv pobačaja i Pro-Life agendom, izdvojila između 2,1 i 3,1 milijun eura godišnje za lobiranje ili zagovaranje u Europskom parlamentu i drugim europskim institucijama.

Očito je da su informacije objavljene u toj priči zabrinule dio europskih političara koji su reagirali nakon što je priču nedavno prenio i EU Observer, briselski portal koji je među glavnim izvorima informiranja briselske administracije i zastupnika u Europskom parlamentu. Prva je reagirala zastupnica nizozemske Stranke rada u Europskom parlamentu Lilianne Ploumen, koja je ubrzo nakon objave teksta u EU Observeru na svom profilu na Facebooku objavila da je nizozemskom ministru zdravstva Hugu De Jongu uputila niz pitanja o problematici financiranja udruga od strane američkih konzervativaca. Osim toga, Lilliane Ploumen najavila je da je s nekoliko svojih kolega već dogovorila pokretanje inicijative u Europskom parlamentu kako bi se o tom problemu raspravljalo i na jednoj od sljedećih sjednica u Strasbourgu.

Lilianne Ploumen istaknula je da je najveći problem što organizacije za pravno zagovaranje, od kojih se mnoge pozivaju na vjeru, sustavno podnose tužbe u slučajevima koji se tiču pobačaja, eutanazije, bioetike i sličnih tema, mnogim europskim sudovima, uključujući i Europski sud za ljudska prava, što je i naglašeno u tekstu objavljenom u Nacionalu i europskim medijima.

Takve organizacije osnovane su u Belgiji, Francuskoj, Španjolskoj, Poljskoj, kao i u Austriji, Švicarskoj i SAD-u. Stotine godišnjih poreznih prijava koje su analizirali Nacional i partneri u EIC-u, otkrivaju da je između 2012. i 2017. godine šest konzervativnih organizacija sa sjedištem u SAD-u te usmjerenih na ciljeve Pro-Life pokreta i zabranu abortusa, proslijedilo najmanje 19,4 milijuna USD (17,2 milijuna eura) vlastitim podružnicama i sličnim organizacijama diljem Europe.

Tih šest organizacija koje svoj vjerski i konzervativni program šire u SAD-u i na drugim kontinentima, prikupilo je u istom razdoblju više od 429 milijuna američkih dolara doprinosa, darova i stipendija raznih američkih zaklada i građana, uključujući i poznate konzervativne američke milijardere i suradnike Donalda Trumpa. Dio te značajne svote donirane u vjerske svrhe utječe na javno mnijenje i sudske procese u Europi danas.

Veliki broj tih organizacija uključuje predstavnike koji su bili članovi Agende Europe, “sigurne, zatvorene mreže saveznika koji se zalažu za obitelj, za život, za slobodu”, kako ju je 2014. predstavila Sophie Kuby, sada direktorica za strateške odnose i obuku u bečkom sjedištu vjerske organizacije Alliance Defending Freedom (ADF) International koju financira SAD. Paneuropska zagovaračka mreža Agenda Europe, koja je pokrenuta 2013. kao “neformalna” mreža i održava godišnje sastanke na vrhu, udružila se prošle godine s konzervativnim organizacijama pod patronatom SAD-a kao što su Acton Institute i ADF International.

Udruživanje konzervativnih snaga koje se zalažu za zabranu pobačaja očito je zabrinulo dio europske političke zajednice te bi se u idućih nekoliko mjeseci mogla održati šira rasprava o toj problematici kako bi se pronašao odgovor na sve veći utjecaj konzervativnih američkih snaga koje su već dovoljno ojačane otkako je predsjednik SAD-a postao Donald Trump.

Trumpovi milijarderi, katolička crkva i Pro-Life financiraju lobiranje protiv pobačaja u EU

Komentiraj