IVA KOCI

LIKOVNO POVEĆALO Kako se štiti i obnavlja hrvatska umjetnička baština iza kulisa

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt postavljena je opsežna izložba „Tajni život baštine – 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj“, u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, koji se kao institucija pridružio se obilježavanju 2018. kao Europske godine kulturne baštine brojnim aktivnostima, upućujući na raznovrsna obilježja konzervatorsko-restauratorskih radova na arheološkoj, nepokretnoj i pokretnoj baštini.

Tijekom prošle godine brojnim događanjima predstavljeni su počeci projekata koji se realiziraju iz fondova Europske unije, programi aktualnih obnova, kao i uspješno dovršeni projekti. Objavama na mrežnim stranicama, javnim predstavljanjima, predavanjima i izložbama cilj je potaknuti najširu javnost na veću uključenost u očuvanje kulturne baštine boljim razumijevanjem njezinih vrijednosti, koje često nisu vidljive u javnosti. Središnje događanje bogatog programa Zavoda u Europskoj godini kulturne baštine jest izložba „Tajni život baštine“. Naime, 2018. godina bila je posvećena kulturnoj baštini, što se sretno podudaralo sa 70. obljetnicom sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj.

U svečarskom raspoloženju 70. rođendana, Zavod je stoga organizirao izložbu kojom će posjetitelji na edukativan i intrigantan način, u dijelovima prilagođen i najmlađima, upoznati najrazličitije aktivnosti i obilježja Zavodske djelatnosti, često nedostupne očima javnosti. Da bi bit konzervatorsko-restauratorske djelatnosti bila što razumljivija posjetiteljima, osnovni pojmovi razjašnjeni su obiljem kvalitetnog vizualnog materijala. Osim usporednih slikovnih primjera, ti pojmovi prezentirani su u pravom fizičkom labirintu. Šetnjom kroz labirint otkrivaju se mogućnosti, izbori i zamke s kojima se u svakodnevnom radu susreću djelatnici Zavoda. Pojedine faze restauriranja i konzerviranja prikazane su iznimno zanimljivo, s obiljem detaljno navedenih i fotografiranih postupaka i faza, što nije zanimljivo samo kolegama iz srodnih disciplina i struka, laicima iz drugih profesija, već i djeci osnovnih i srednjih škola. Budući da se sva istražena, konzervirana, restaurirana i prezentirana arheološka, nepokretna i pokretna kulturna baština nalazi, s obzirom na svoju vrstu, na izvornim mjestima ili u muzejima, galerijama i riznicama, priča o njezinu životu prije i nakon radova ispričana je dokumentacijom interpretiranom na vizualno atraktivan način. Prikazana baština nije se birala prema vrijednosnom kriteriju, već prema jedinstvenosti – bilo da se radi o neuobičajenoj povijesti, radikalnim promjenama izgleda koje su slijedile ukus vremena, osobito velikim oštećenjima ili o nesvakidašnjim tehnikama i tehnologijama. Svi prikazi potkrijepljeni su tzv. štiklecima o radovima ili o predmetu. Ujedno se u svakom dijelu izložbe mogu pronaći i zanimljivi i duhoviti podaci iz stručnog žargona, kao i specifični alati koji se upotrebljavaju u radu na pojedinim vrstama baštine. Područje konzervatorsko-restauratorskog djelovanja iznimno je dinamično, kreativno i poticajno za rad, stoga ne čudi kako osjetan postotak umjetnika s diplomom ALU kasnije otkrije ljubav prema ovom području, bez banalnih razloga prekvalifikacije radi nedostatka posla.

Predstavljeno je i nekoliko predmeta na kojima su konzervatorsko-restauratorski radovi bili vrlo zahtjevni i izazovni, poput Radauševe skulpture iz ciklusa Krvavi fašnik, prsluka za spašavanje s broda Titanic ili kasnosrednjovjekovne pisanice. Relativno malu količinu izloženih predmeta u prostoru MUO– a dopunjava igra pronalaženja srodnih umjetnina u stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt. Iako namijenjeni najmlađima, interaktivni sadržaji izložbe osmišljeni su da potaknu i privuku sve posjetitelje na angažirano upoznavanje materijala i tehnika koje su nezamjenjive konzervatorima i restauratorima: skriveni mikroskopski uzorci, slaganje mozaika, malo arheološko istraživanje, prepoznavanje različitih tkanja dodirom.

Izložbom „Tajni život baštine. 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj“ na iznimno aktraktivan, poučan i interaktivan način posjetitelji mogu upoznati najrazličitije aktivnosti i obilježja djelatnosti bez koje baštinu ne bi bilo moguće sačuvati za buduće generacije.

Izložba je otvorena do 3. veljače 2019. godine.

Komentiraj