Saša Zinaja

Lijepe žene ne bi se trebale svađati

DNEVNIK

Četvrtak, HRT 1, 19.00

Vijest Kristine Pešić Biondić o priopćenju koje je gđa Vesna Balenović danas uputila hrvatskoj javnosti bila je suvisla i potpuno razumljiva, za razliku od istog materijala koji je amaterski sročila Nova TV. Već u najavi koju je pročitao HRT-ov voditelj dnevnika Đurica Drobac sve je rečeno i kasnije potkrijepljeno izjavom gđe Balenović. Jučer je u svim dnevnicima i vijestima objavljeno priopćenje iz Ureda predsjednice države: gđa Kolinda raskida suradnju s gđom Vesnom Balenović, svojom povjerenicom za zviždače. Raskid je obrazložen nečim toliko neuvjerljivim da neupućeni i upućeni promatrač dolazi u napast da ovu beznačajnost poprati savjetom gospona Fulira,upućenom Ani Šafranek i njenoj sestri Mini: lijepe žene ne bi se smjele svađati. Udruga Vesne Balenović dobila je prije četiri godine pola milijuna kuna donacije od INE, piše predsjednica države i smatra to obrazloženjem. Nitko nečemu toliko prozirnom i promašenom (cilj je bio oblatiti gđu Balenović) ne će vjerovati, pa se gđa predsjednica već sad može pozdraviti s drugim mandatom, a pitanje je hoće li i ovaj odraditi do kraja.

TJEDNI PREGLED

Subota, HRT 4, 21.30

Nije bilo totalno suvišnog „Tjednog pregleda“ Silvane Menđušić, što iz sveg srca pozdravljamo. Ono što nije lijepo je strahota na teletekstu na kojem je pola sata uporno pisalo da „Tjednog pregleda“ u 21:30 h ima. Iz sekunde u sekundu strepili smo da će ga biti, iako ga nije bilo, nego je umjesto njega išlo pola sata već viđenih reportaža iz neke francuske dokumentarne serije o životu u tamo njihovom francuskom priobalju. Pozdravljamo i tu slabost osoblja koje utipkava teletekst, ma pozdravljamo cijelu Televiziju, jer sve je bolje od „Tjednog pregleda“ koji se sastoji od gđe Silvane Menđušić koja sjedi kao da vodi dnevnik, a zapravo evidentira tzv. događaje tjedna koji su u njenoj posustaloj interpretaciji prestari da bi bili vijest – a nisu ni komentar. Čemu onda sve to? Pa valjda da se gđa Menđušić još malo slika.

BEZ KOMENTARA

Subota, HRT 4, 21.5

Najljepše u tjednu bila su četiri neprepričljivo lijepa mala bijela lavića. Tri su bila u košari, a četvrti se pokušavao popeti u nju, ali nije mu baš išlo, no bio je uporan. Na dnu ekrana pisalo je da su u Bjelogorsku, u Ukrajini, javnosti predstavljena četiri albino lavića. Nismo zadovoljni brojem repriza, jer više od potpuno bijelih lavića, koliko se nama slabog pamćenja čini, reprizirano je tisuću majki koje u Manili istodobno doje svoju dječicu (neke i po dvoje odjednom), željezno prijestolje iz „Igara prijestolja“ koje je nova turistička atrakcija na Lokrumu, Dubioza i S.A.R.S. napunili arenu u Puli, kafić u Londonu u kojem se alkohol udiše, natjecanje „Strongman“ u Koprivnici, u kojem masivni primjerci lokalne muške populacije podižu automobil, traktorsku gumu od tristo kg i, pogodili ste: vuku kamion (ako je to bio kamion, a ne kombi). Tajna uspjeha „Bez komentara“ je u tome što ovi video-fragmenti nemaju ni teksta pa ih možemo promatrati bez straha od duhovitih komentara. Mi njeni pretplatnici najbolje znamo koliko je trebalo samosvladavanja da se na HRT-u pusti, pa makar i sekunda programa bez riječi.

VIJESTI

Nedjelja, HRT 1, 7.00

Voditeljica Nika Vincetić danas je točno naglasila riječ Calais. Ime ovog grada na francuskoj obali Kanala zna točno izgovoriti, s naglaskom na drugom slogu, kaLE, svako dijete. Kako voditeljica subotnjeg HRT-ova središnjeg dnevnika Marta Šimić Mrzlečki nije dijete, ona nikad nije čula za taj grad, pa na opći užas naše prekulturne nacije izgovara KAle, kao da je riječ o nekom imenu od milja. Taj dan nije bio sretan dan za naglaske, čak ih je i gđa Nika Vincetić selila na krivo mjesto u riječi, ali nezaboravan će ostati Calais u interpretaciji gđa Marte Šimić Mrzlečki. No dobro, ne ćemo se sad vrijeđati, dogodi se, takva su vremena. Kakva? Takva da voditeljice i voditelji nikad ne bi smjeli griješiti u govoru.

VIJESTI IZ KULTURE

Nedjelja, HRT 4, 7.09

U četvrtoj sezoni programa „Pisci na Igrama“ uprizoreno je čitanje poezije iz zbirke „Kronos“ pjesnika Dražena Katunarića – javlja gđa Lina Kežić, jedna od najboljih novinarki kulturne rubrike HRT-a. Ona navodi imena dvoje glumaca (Marija Šegvić i Ozren K. Glaser) i režisera (Paolo Tišljarić), tu je i izjava Mani Gotovac koja je osmislila program „Pisci na Igrama“ i izjava samog pjesnika Katunarića za kojeg tek na kraju priloga čujemo da je sudjelovao u programu i pokazao čak i svoje pjevačke sposobnosti. Nismo se stigli ni razočarati što Katunarića nismo čuli, a već je počela sljedeća priča – nešto o obnovi Jankovića Dvora, izložbi Stipe Sikirice i koncerta za saksofon i gudački orkestar, kojeg su od skladatelja Ivana Končića naručile Dubrovačke ljetne igre.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 12.00

Hvala vam što ste bili s vama – uf, s nama – odjavljuje se g. Igor Rotim, još jedan državni službenik u ulozi voditelja. Njegovo mucanje nije slučajno, ono je rezultat paklenog plana da se u dnevnike HRT-a postave voditelji kojih se gledatelji možda boje, za početak Stipe Alfier, Đurica Drobac i netko treći ili treća, sličan njima. Pri ruci, na plaći u HRT-u, bio je g. Igor Rotim koji se sjajno uklopio. Kad ta trojica čitaju najave u dnevnicima, bojimo se ne samo njih, nego i za njih. Kako će se probiti do kraja rečenice? Hoće li nam prijetiti? Hoće li krivo naglasiti neko strano ime ili neku hrvatsku riječ? Hoće. Hoće li zamucati? Naravno da hoće. I ono najgore od svega: Hoće li se na kraju emisije pokušati nasmiješiti? Nemojte, braćo!

Komentiraj