Liječnik Rok Čivljak s Fran Mihaljevića naglasio važnost preventive ‘Ne dirajte sluznice’

Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević za Dnevnik Nove TV je komentirao situaciju oko koronavirusa i metoda preventive.

“Koronavirus koji uzrokuje novu bolest COVID-19 nije virus koji dugo može preživjeti na neživoj prirodi, ali ovog se trenutka ipak ne može reći koliko dugo”, potvrdio je Čivljak, objasnivši kako se virus može prenijeti i kontaktom preko predmeta ako ga je prije vas dirala zaražena osoba. Osobito je naglasio važnost higijene i pranja ruku nakon diranja predmeta,  pogotovo u javnom prijevozu.

“Kad dođete kući treba oprati ruke i ne dirati sluznice jer se preko sluznica prenosi virus. Oči, usta i nos je važno zaštititi”, poručio je Čivljak.

Liječnik je komentirao i šestero zaraženih u Hrvatskoj kazavši kako imaju blažu kliničku sliku ,što znači da su imali blaže povišenu temperaturu, blažu grlobolju i blaži kašalj. Potvrdio je i kako se u liječenju zaraženih koristi lijek za liječenje infekcija osoba zaraženih HIV-om.

“Postoje i drugi lijekovi koji se koriste u istraživačke svrhe, primjerice lijek koji se koristio kod ebole, ali on nije registriran u Hrvatskoj”, izjavio je, dodavši kako su poslali zahtjev da se opskrbe tim lijekom, ako se razviju teži oblici bolesti.

“Antivirusni lijekovi pomažu u situacijama kad se virus razmnožava, a to je najčešće na početku bolesti kad se virus intenzivno razmnožava i replicira i zato je antivirusne lijekove važno dati u početku bolesti, jer u kasnijim stadijima, kad nastupe komplikacije, učinkovitost antivirusnih lijekova je nešto slabija”, pojasnio je Čivljak.

Naglasio je i kako su koronavirusi u pravilu jenjavali tijekom proljeća i ljeta.

“Najsličniji ovom virusu je virus SARS-a koji je izazavao epidemiju 2002./2003. godine. Pojavio se u studenom i prosincu, a epidemija je završila u svibnju ili lipnju tako da očekujemo da će se slično dogoditi sada, ali ne možemo tvrditi sa sigurnošću jer je to novi virus”, zaključio je Čivljak.

Komentiraj