Liječnik iz Rijeke objasnio što je dijaliza i kako se provodi

Doktor Sanjin Rački iz Zavoda za nefrologiju i dijalizu KBC-a Rijeka u četvrtak je za ‘Novi dan’ N1 televizije objasnio što je dijaliza i kako se provodi.

Podsjetimo, u sijedu je u čakovečkoj bolnici preminuo muškarac nakon što je na hemodijalizi dobio krivo sredstvo. “Postupak hemodijalize spada među najsloženije postupke u medicini koji zahtijeva veliku stručnost. Naravno da su rizici liječenja nešto što uvijek prati postupak”, kazao je doktor Sanjin Rački.

Dodao je da je pandemija koronavirusa dodatan rizik i za postupke dijalize. “Činjenica je da smo mi već vrlo rano, od ožujka pa sve do sada, poduzeli potrebne mjere za sigurnost liječenja bolesnika, posebno ako su u samoizolaciji ili pozitivni”, istaknuo je.

Potom je istaknuo da je postupak hemodijalize prilično standardiziran, te naglašava da je ovaj slučaj tragedija i izuzetak. “”Sama procedura je standardizirana, ozbiljna. Njih provode visokodiferencirane medicinske sestre i tehničari koji, zaista moram reći, znaju svoj posao i zaista je ovaj slučaj jedan veliki izuzetak i iznimka. Mogu reći da postupak obuhvaća od same pripreme monitora, ulaska bolesnika, pripreme potrebnih lijekova, materijala, uključivanje bolesnika, praćenje kroz dijalizu, isključivanje, taj postupak je vrlo standardiziran. Uložili smo jako puno u edukaciju medicinskih sestara i liječnika koji postupak nadziru i prate”, objasnio je.

Rački ponavlja da u Hrvtaskoj imamo dobru medicinsku praksu. “Spremni smo za pandemiju, a program transplantacije organa koji je u Hrvatskoj jako razvijen odvija se bez poteškoća”, zaključio je.

Danas izvanredni nadzor u čakovečkoj bolnici, obdukcija u Zagrebu

Komentiraj