Liječnik iz KB Dubrava: “Situacija je lošija nego lani, tada u bolnici nismo imali covid pacijenata”

Klinička bolnica Dubrava, nakon što je mjesecima bila covid-bolnica, orvorila je svoja vrata za sve pacijente. Od srijede se odrađuju i opreracije. Voditelj kriznog stožera KB Dubrava Bruno Baršić u četvrtak je za N1 komentirao stanje u bolnici.

Kaže da je u posljednja dva tjedna u toj bolnici pregledano između pet i šest tisuća bolesnika. “Polako idemo prema punom pogonu i nadamo se da će za koji dan bolnica profunkcionirati u cijelosti. Sve što poliklinička služba treba, sve se radi. Dnevne bolnice se otvaraju, stacionarne dijelove smo počeli puniti… Osjeća se optimizam među liječnicima, ljudi su sretni da mogu početi raditi svoj posao. Zamislite kirurge koji su godinu dana vrlo malo operirali. Svi su prodisali”, rekao je.

Dodao je da je epidemiološka situacija dobea, ali ističe da je ipak lošija nego prošle godine, kada u KB Dubrava nije bilo covid-pacijenata. “Ako broj cijepljenih ubrzo ne poraste na preko 60 posto, možemo očekivati prekid turističke sezone. Ove godine imamo Veliku Britaniju gdje indijski soj rapidno raste i sigurno je da će doći u Hrvatsku. Ako imamo procijepljenost, manja je šansa da će se on širiti. Želimo li pristojnu zaštitu, mora se procijepiti veći broj ljudi”, istaknuo je Baršić.

Smatra da osobe koje se ne žele cijepiti prkose zajednici u kojoj žive, dok bi cijepljene trebalo stimulirati. “Cijepite se i držite se osnovnih mjera”, savjetuje.

U KB Dubrava na respiratornom centru trenutno je 17 bolesnika, na intenzivnoj i na kirurškom odjelu po četiri bolesnika. U post-covid centru imaju preko 2000 bolesnika. “Sve više ih dolazi u post-covid centar, no nemaju teških kliničkih simptoma koji bi zahtijevali hospitalizaciju”, rekao je Baršić i zaključio da je neminovno da će i na jesen imati pacijente, ali ne očekuju više velike brojeve hospitaliziranih.

Komentiraj