Tomislav Čuveljak

‘Liječnička komora je u aferi kiretaža dozvolila lov na vještice’

Splitski kirurg Hrvoje Tomasović i zagrebački psihijatar Herman Vukušić objavili su u utorak u hotelu Westin u Zagrebu kandidaturu za čelna mjesta u Hrvatskoj liječničkoj komori.

Tomasović, koji je otprije poznat po svom političkom angažmanu u HSP-u i još nekim desno profiliranim strankama, kandidirao se za mjesto predsjednika Hrvatske liječničke komore, a Vukušić za njegovog zamjenika te su u nekoliko točaka predstavili svoj program i zauzeli se za pravnu i institucionalnu zaštitu liječnika od neutemeljih napada i lažnih optužbi.

Tomislav Čuveljak

Kao razlog i motive svoje kandidature istaknuli su nezadovoljstvo sadašnjim stanjem u HLK-a, za koju smatraju da nedovoljno radi na zaštiti interesa, prava i dostojanstva svojih članova. Također, mišljenja su kako sadašnji v.d. predsjednika HLK, dr.sc Krešimir Luetić, svoju funkciju obnaša nelegitimno. Svoje stavove dr. Tomasović i dr. Vukušić obrazložili su u svjetlu recentnih zbivanja sa aferom “Kiretaža”, gdje vodstvu HLK zamjeraju što je prešutno dozvolilo stvaranje klime lova na vještice spram liječnika, uz aktivno blaćenje liječničke struke od strane pojedinih visokih dužnosnika HLK.

Osvrćući se na izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je rekao da će se procesuirati slučajevi lažnih prijavljivanja liječnika, zbog čega je udruga Rode zatražila njegovu ostavku, referirao se doktor Herman Vukušić rekavši: “Ne želim braniti ministra, ali smatram da bi i liječnici trebali imati pravo na pravnu i institucionalnu zaštitu od eventualnih neutemeljenih, a posebno lažnih prijava.”

Nadalje, dr. Tomasović i dr. Vukušić oštro su osudili činjenicu da dr.sc. Krešimir Luetić od srpnja ove godine, odnosno od dana kada je izabran na mjesto v.d. predsjednika HLK, trajno čini povrede zakonskih odredaba i odredaba općih akata HLK po kojima je on na tu funkciju nelegitimno izabran. Stoga, dr. Tomasović i dr. Vukušić zahtijevaju da se sukladno Statutu HLK i pozitivnim zakonskim propisima RH odmah raspišu izbori za novog predsjednika HLK. Također, traže i da se po raspisivanju izbora poštuju načela zakonitosti i ravnopravnosti za sve ostale kandidate, što znači da svi kandidati za predsjenika HLK moraju imati ravnopravni položaj u izbornoj utrci. To se ponajprije odnosi na dostupnost baze podataka o članovima HLK, sukladno njihovoj prethodnoj privoli i odredbama GDPR-a.

Izborni program dr. Tomasovića i dr. Vukušića nosi naziv “Nova HLK”, a sastoji se od šest točaka: utvrđivanje minimalne cijene sata rada liječnika po završenom školovanju i položenom stručnom/specijalističkom ispitu; strukovni kolektivni ugovor uz Zakon o plaćama liječnika i zdravstvenih radnika; HLK u službi svakog liječnika kroz Medicinsko pravo; decentralizacija HLK i ukidanje članarine umirovljenicima; HLK kao partner institucijama u sustavu zdravstva; HLK kao spona liječnika u Hrvatskoj i inozemstvu.

Na koncu svojeg izlaganja dr. Tomasović i dr. Vukušić su, povodom 25. godišnjice humanitarnog pothvata “Konvoj za Novu Bilu i Bosnu srebrenu”, kao sudionici Konvoja, od sadašnjeg vodstva HLK zatražili da se pokojnom vođi konvoja, dr. Slobodanu Langu, posthumano dodijeli Medalja časti HLK kao najveće priznanje liječničke struke.

Komentiraj