Liječnici spremni i na štrajk! “Ako je to poruka koju nam Vlada šalje…”

U Zagrebu je u subotu održan veliki prosvjed liječnika pod geslom ‘SOS za zdravstvo’. Predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić i mladi liječnik Marin Smilović, radiolog u Čakovcu gostovali su u Dnevniku Nove TV.

“Na ultrazvuku bih trebao napraviti 20 ultrazvuka, ali svaki put se pojavi i to da moram obraditi i hitne pacijente. Dođu i čekaju ispred čekaonice, mole ako ih mogu primiti. Naravno, kao liječnik, uvijek izlazim ususret i primam ih”, rekao je Smilović. Kao mladoga liječnika, priznaje, smetaju ga robovlasnički ugovori i mala primanja s obzirom na to koliko su dugo studirali.

“Specijalizant ima satnicu od 55 kuna, a specijalist između 70 i 80 kuna, ovisno jesu li u primarnom ili bolničkom sustavu. Plaća ispadne oko 8400 kuna za specijalizanta, a za specijalista 11-12.000 kuna”, pojasnio je za Dnevnik Nove TV.

Luetić je prokomentirao izjavu državnog tajnika koji je rekao da ‘oni nemaju s njima nikakvih otvorenih suštinskih pitanja’. “Interesantno je da su jedan rok prekršili za tri mjeseca, a drugi isto propuštaju. Ova administracija propušta rokove koje je sama za sebe preuzela”, rekao je Luetić.

Značajna poruka današnjeg prosvjeda, ističe predsjednik Liječničke komore, je da ih nisu primili u Vladi. Priznaje da ga je to razočaralo. “Ako je to poruka koju Vlada šalje liječnicima, onda nemamo drugog izlaza nego krenuti u daljnje akcije”, najavio je.

Komentirao je i priopćenje ministra zdravstva Vilija Beroša koji je rekao da je Vlada ovlastila Komoru, a da sada u maniri sindikalista – prosvjeduju. “Vlada nije ovlastila Komoru. Što se tiče sramotnog priopćenja, uputio bih ga da pročita statut Komore. Optužuje je za nešto što piše u statutu – da štiti i zastupa interese liječnika “, istaknuo je.

Smilović je rekao da su mladi liječnici posebno nezadovoljni. “Bili smo na tri sastanka s ministrom, nijedna stvar nije prihvaćena. Mladi ljudi su revoltirani. Ne žele odlaziti van, ali to je očito jedina opcija”, rekao je Smilović.

Luetić je istaknuo da imaju više od tri milijuna prekovremenih sati godišnje. “Nas nedostaje! Ministar je rekao da nas ima dovoljno. Odakle onda toliko prekovremenih sati? Rješenje je da se poveća broj liječnika i da se funkcionalno spoje zdravstvene ustanove”, predlaže Luetić.

Istaknuo je da Zakon o ravnopravnom statusu liječnika leži već tri mjeseca u ministarstvu. “Ima rješenje i za takve stvari. Alati su podizanje plaća u takvim sredinama”, rekao je Luetić i dodao da je sljedeći korak sjesti i vidjeti za nekoliko dana ima li reakcija premijera Andreja Plenkovića. “Ako toga neće biti, morat ćemo ići u daljnje akcije”, zaključio je Luetić.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]