Pixabay

Liječnici opće medicine danas kreću u ‘bijeli štrajk’

Liječnici okupljeni u Udruzi koncesionara primarne zdravstvene zaštite najavili su da danas kreću u bijeli štrajk. Nezdovoljni su Nacrtom prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti zbog dugoročnih neželjenih posljedica koje će, kako tvrde, imati taj zakon na primarnu zdravstvenu zaštitu, pacijente i liječnike.

Liječnici primarne zaštite danas će tako odraditi posao unutar limita koji im plaća HZZO, a to bi u nekim slučajevima moglo biti i dvostruko manje od onoga koji su do sada radili. Moglo bi to stvoriti velike gužve u čekaonicama. Ne bude li bijeli štrajk donio željene rezultate, liječnici za srijedu najavljuju prosvjed na Markovom trgu.

Priopćenje Hrvatske liječničke komore prenosimo Vam u cijelosti:

Liječnici primarne zdravstvene skrbi iznimno su nezadovoljni Nacrtom prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji bi po najavama na sjednicu Vlade RH trebao stići koncem lipnja i apeliraju na premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da ga ne usvajaju u takvom obliku jer će izazvati dugoročne neželjene posljedice za primarnu zdravstvenu zaštitu, pacijente i liječnike.

Nakon niza reakcija koje su javno uputili, za sada bez odgovora ministra Kujundžića, svoje nezadovoljstvo liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i druge udruge, svoje će nezadovoljstvo iskazati prosvjedom najavljenim za 27. lipnja pred zgradom Vlade RH na Trgu sv. Marka. Najavili su i ‘bijeli štrajk’, što znači da će sporije pregledavati pacijente. Šokirani su, ističu, izmjenama koje je u Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti unio ministar Kujundžić nakon završene javne rasprave o tom zakonskom tekstu.

Donijeta druga odluka od dogovorene

Predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo dr. med. kaže da se u posljednjih 20 dana donijela druga odluka od onoga što je u javnoj raspravi dogovoreno. Zapravo su poništena dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili – da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, a tu osim liječnika obiteljske medicine spadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

KoHOM

Udruge koje okupljaju liječnike primarne zdravstvene zaštite traže da se poštuju jamstva koja su dobili tijekom javne rasprave – da će liječnici moći sami birati žele li raditi kao privatnici ili zaposlenici domova zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prijenosa prava na ordinaciju. U udrugama su uvjereni da je ministar Kujundžić, koji se do sada zalagao za spomenute promjene, popustio pod pritiskom premijera Plenkovića jer se ovako želi dodvoriti županima koji žele kontrolirati tko će moći ići u privatnike.

O novim prijedlozima u zakonskom nacrtu nedavno su KoHOM i druge udruge liječnika održale zajedničku konferenciju u organizaciji Hrvatske liječničke komore (HLK).

“Nažalost, svjedoci smo da ovakav zakonski prijedlog nudi samo kozmetičke promjene koje ni u kojem slučaju nisu dovoljne za unapređenje zdravstvenog sustava i zaustavljanju njegovog urušavanja. Očito je da se socijalni mir kupuje preko leđa ljudi koji rade u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ovim putem upozoravam javnost i Ministarstvo zdravstva da će takva politika dugoročno dati pogubne posljedice. U posljednjih pet godina iz Hrvatske je otišlo 600 liječnika, a njih još 900 već je prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak”, istaknuo je doc.dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.

Liječnici šokirani zaokretom ministra Kujundžića

Prema finalnom Nacrtu prijedloga ZZZ-a, u Nacrt je vraćen sporni članak prema kojem će 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite obvezno biti pod domovima zdravlja. Također, izbrisani su članci prema kojima bi liječnicima prilikom umirovljenja bio omogućen prijenos ordinacija privatne ordinacije na kolegu.

“Mi smo bili sudionici donošenja Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Bili smo rijetki koji su stajali uz ministra Kujundžića, kada je donio reforme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Jedan od uvjeta bila je sloboda izbora, da liječnici mogu sami birati žele li biti zaposlenici domova zdravlja ili raditi u privatnoj ordinaciji, kao koncesionari. Također, dobili smo obećanje i da će se sadašnje privatne ordinacije prilikom umirovljenja liječnika, moći prenijeti na mlade kolege koje bi zadnjih godinu, dvije prije mirovine stariji liječnici mentorirali. Upravo zato, zadnjih 20 dana jako smo šokirani zaokretom koji je ministar Kujundžić donio očito politički pritisnut”, istaknula je Krolo.

“Dijagnoza stanja u zdravstva je katastrofalno”

O novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti govorilo se sinoć i u emisiji HRT-a ‘Otvoreno’.

Vikica Krolo, predsjednica KOHOM-a (Koordinacija hrvatske obiteljske medicine) je na početku naglasila da ih je u Hrvatskoj do nedavno bilo 2400, sada oko 2100, za pet godina zbog odlaska u mirovinu bit će ih 1600. “Brinemo se tko će liječiti građane Hrvatske. Dijagnoza stanja u zdravstva je katastrofalno. Trebamo zakon koji će zaustaviti daljnje propadanje. Radili smo na novom nacrtu koji je trebao poboljšati sustav, ali od promjena koje je zagovaralo ministarstvo i koje smo podržavali zbog političkih pritisaka se odustalo u zadnji tren”, rekla je Krolo i kazala kako je najavljeni prosvjed ujedno i prvi prosvjed liječnika u Hrvatskoj.

Na pitanje što će osjetiti pacijenti, Krolo je rekla da se zapravo uopće ne radi o štrajku, nego o boljoj organizaciji rada – da se hitni pacijenti odmah primaju, a da se svi ostali naručuju. Josipa Rodić je objasnila da će na isti način raditi i članovi Udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite. Izrazila je žaljenje da su bili prisiljeni na ovakav način protesta jer, kako je rekla, u nedostatku kadra bivaju prisiljeni upisivati sve više pacijenata.

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da uvažava proteste i nastojanje da taj zakon izgleda na određen način. “Mi smo nastojali maksimalno uključiti sve dionike i napraviti tako da su svi zadovoljni. Napravili smo neke ustupke, nismo išli u ishitrene poteze, nego napravili zakon koji garantira stabilnost i zadovoljstvo velike većine dionika i liječnika. No, to će pokazati vrijeme”, rekao je Kujundžić.

Dodao je da će liječnici koji će raditi u Domu zdravlja moći zaraditi značajno veće plaće nego što imaju sada i vrlo brzo će pravično postati nositelji ordinacije. “Uvest ćemo sustav kontrole, idemo čistim računima, treba se razgovarati”, poručio je. Na pitanje zašto su nacrti zakona toliko različiti, ministar je odgovorio da se zakon mijenja sve do trenutka dok ne dođe do glasovanje naglašavajući da je to normalna procedura.

Na izjavu doktorice Krolo da je zdravstvo u katastrofalnom stanju reagirao je ministar Kujundžić: “Jako me žalosti kada kolega kaže da je stanje katastrofalno pa bih postavio pitanje – jesu li njeni pacijenti u katastrofalnim rukama ili ih ona katastrofalno liječi, to je stravično zazvučalo”.

Komentiraj