Liječnici o slučaju Christiana Eriksena: “Vrhunski sportaši iznimno su opterećeni”

Liječnik danske nogometne reprezentacije Morten Boesen izjavio je u nedjelju kako je Christian Eriksen pretrpio srčani udar na terenu tijekom utakmice protiv Finske na EURO-u te kako ga se oživljavalo na travnjaku, no kako uzrok još nije poznat. U 43. minuti jučerašnje utakmice Europskog prvenstva Danske i Finske na stadionu Parken u Kopenhagenu danski reprezentativac Christian Eriksen (29) srušio se na travnjaku. U pomoć su mu odmah pritrčali suigrači i liječnici.

“Već je bio gotov, pretrpio je srčani udar, morali smo izvršiti oživljavanje. Uspjeli smo koristeći defibrilaciju. Pretrage koje smo napravili po dolasku u bolnicu pokazuju kako je sada dobro, ali nemamo nikakvo objašnjenje zašto se dogodilo to što se dogodilo”, izjavio je Boesen.

Dragan Primorac izjavio je za HRT da godišnje oko 350 tisuća ljudi iz opće populacije umre od iznenadne srčane smrti. “Ali, pazite ovaj podatak – gotovo 50 posto njih je mjesec dana prije smrti bilo kod kardiovaskularnog kirurga na pregledu. Kada govorimo o sportašima, tu je iznimno važna jedna činjenica koju moramo naglasiti, a to su opterećenja koja oni imaju”, rekao je Primorac.

Danska sportska kardiologinja Hanne Rasmusen ističe da je Eriksen prije utakmice bio na pregledu, a liječnici nisu pronašli ništa. “Može se svašta dogoditi, primjerice virusne infekcije ili nešto drugo što bi moglo utjecati na srčani mišić. Trenutačno ne znamo uzrok”, dodala je.

Zdravko Babić, pročelnik Zavoda za intenzivnu kardiološku skrb KBC-a Sestre milosrdnice, poručuje da se radi o prirođenim malformacijama srca koje spadaju u onu grupu koju nije jednostavno utvrditi i koje zapravo prođu unatoč svim pregledima koje ti igrači i manje vrhunski igrači prolaze. “Oni jednostavno prođu ispod radara”, dodaje.

Komentiraj