Liječnici koncesionari protiv promjena uvjeta ugovaranja koje predlaže HZZO

HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite upozorila je u srijedu da će promjene u uvjetima ugovaranja djelatnosti, koje predlaže HZZO, dovesti do smanjenja prihoda ordinacija liječnika koncesionara i do 30 posto, unatoč tome što primarna zaštita ostvaruje dobre rezultate i ne stvara gubitke u sustavu.

“Opet se liječnike primarne zaštite stavlja u poziciju ‘uzmi ili ostavi’, iako se svi zaklinju u partnerske odnose HZZO-a i liječnika primaraca”, kaže predsjednica udruge Josipa Rodić i podsjeća da imaju potpisane ugovore do ožujka 2018. godine.

HZZO predlaže ukidanje ili ograničavanje pojedinih dijagnostičko-terapijskih postupaka, čime bi se dodatno smanjili prihodi koncesionara, s obzirom da HZZO i dosad nije plaćao sve obavljene iskazane postupke, tvrdi Rodić.

Ističe kako se predloženim uvjetima ponovno povećava administriranje u ordinacijama, a s druge strane liječnici su obvezni od 1. siječnja povećati plaće svojih medicinskih sestara za dva posto iz svojih sredstava.

“Podsjećamo da su slični pokušaji bili još 2009. u vrijeme ministra Darka Milinovića, kada je krenuo bunt obiteljskih liječnika. Ne uspijemo li u pregovorima s HZZO-om, bit ćemo prisiljeni provoditi preglede osiguranika lege artis, tj. za svaki prvi pregled rezervirati 20 minuta. To će izazvati liste čekanja i narudžbi i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti”, rekla je Rodić.

Primarci godinama od stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora očekuju obećavane smjernice za pojedine bolesti, no njih do danas nema, pa Rodić smatra kako nepostojanje standarda i normativa, kao i definiranog opsega prava osiguranika vodi u kaos u zdravstvenom sustavu.

Komentiraj